sport
121

Hadžiahmetović-Mujezinović: Nadam se da će Emina ispuniti normu za OI

FENA
Godina na izmaku bila je najuspješnija u historiji Stonoteniskog kluba ''Spin 2012'' iz Sarajeva, kolektiva koji dominira ženskom Premijer ligom Bosne i Hercegovine.

Na krilima najbolje bh. stonoteniserke Emine Hadžiahmetović, te njene trenerice, sestre i selektorke reprezentacije BiH Amele Hadžiahmetović-Mujezinović, ''Spin 2012'' osvaja brojne trofeje na domaćoj sceni, u koje su ubrajaju tri uzastopne titule prvaka BiH u ženskoj konkurenciji, a Emina Hadžiahmetović bilježi odlične međunarodne rezultate i nastavlja trku za ispunjenje norme za olimpijadu u Rio de Janeiru naredne godine.

U razgovoru za Fenu, Amela Hadžiahmetović- Mujezinović ističe da je Emina u ovoj godini nizala odlične rezultate na turnirima svjetske ITTF serije u Bugarskoj, Češkoj i Austriji, na kojima je osvojila bodove za rang listu, ali da je neodlaskom reprezentacije BiH na evropsko prvenstvo za mlade stonotenisere u Rusiji propustila osvojiti određeni broj bodova.

U Bugarskoj je nastupila u dvije konkurencije, U-21 seniorke i Woman Senior, a u Češkoj i Austriji u kategorijama U21 i seniorke, te u dublu. Učešće na posljednjem turniru ITTF World Tour Austrian Open okončala je plasmanom među 32 najbolje igračice, dok je u meču za plasman među 16 najboljih izgubila od predstavnice Japana.

"Nadam se da će Emina uspjeti ispuniti normu za plasman na olimpijadu naredne godine. Zbog nedostatka finansija u Stonoteniskom savezu BiH nismo otputovali na evropsko prvenstvo za mlade u Rusiji, ali vjerujem da Emina može nadoknaditi izgubljene bodove učešćem na budućim takmičenjima", izjavila je selektorica BiH.

Emina Hadžiahmetović na decembarskoj svjetskoj rang listi zauzima 231. mjesto. Taj plasman mladoj bh. stonoteniserki ostavlja mogućnost za ispunjenje olimpijske norme, za koju mora napredovati još pedesetak pozicija.

"Norma za olimpijadu nije neostvariva. Emina će nastupiti na još pet ili šest takmičenja do maja 2016. godine, na kojima će pokušati osvojiti nove bodove i nadam se izboriti učešće na olimpijadi u Brazilu", kazala je Hadžiahmetović-Mujezinović.

''Spin 2012'' trenutno zauzima prvo mjesto u ovoj sezoni Premijer lige BiH, a lidersku poziciju će braniti u derbiju protiv najvećeg ovosezonskog konkurenta, ekipe Prijedora, u ligaškom kolu koje će biti odigrano 27. decembra. Amela Hadžiahmetović-Mujezinović naglašava da ''Spin 2012'', ne treba brinuti za budućnost s obzirom na to da omladinske selekcije kluba bilježe rast svojih članova i brojne uspjehe na takmičenjima za mlade stonotenisere.

"Pored Emine, naši stonoteniseri su osvojili brojne medalje u omladinskim kategorijama. Prošlog vikenda članica našeg kluba Elda Šehić je osvojila prvo mjesto na turniru 'Top 8' za juniore i juniorke u Tuzli. Ovo je naša najuspješnija godina i sigurno je da 'Spin 2012' ima svijetlu budućnost i veliku perspektivu", zaključila je Hadžiahmetović-Mujezinović.