sport
18

Goran Nikolić obara Guinnessov rekord: Za 55 dana istrčat će 55 maratona

FENA
(Foto: FENA)
Goran Nikolić iz Kragujevca, na pragu je postavljanja novog Guinnessovog rekorda u trčanju maratona.

Naime, aktuelni rekord iznosi 53 maratona za 53 dana, dok će Goran otrčati 55 maratona za 55 dana.

U obaranje rekorda krenuo je iz Kragujevca 3. septembra, a jutros u 8 sati iz Donje Jablanice, ispred restorana "Kovačević" počeo je istrčavati svoju 49. rutu i trčati će do Mostara.

U znak podrške, studenti Nastavničkog fakulteta, odsjeka Sport i zdravlje, Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, na čelu sa prof. dr. nauke iz oblasti sporta, Adijem Palićem, došli su jutros u Jablanicu, kako bi zajedno sa Goranom istrčali tu rutu.

Ono što daje posebnost tome rekordu jeste to što je Goran slabovidan, te vidi samo 5 posto na jedno oko.

U izjavi za medije kazao je kako na taj način želi animirati ljude dobre volje te prikupiti sredstva koja će uložiti za nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu.

Goran nije krio svoje oduševljenje, te je iznenađen što je jutros došlo mnogo Jablaničana da ga isprate, kroz suze je zahvalio svima koji su poranili da ga pozdrave i isprate.

"Osjećam se fantastično. Mostar je grad mojih prijatelja i grad u koji uvijek rado dolazim. Ovo je vrhunac svega što mogu da doživim", kazao je Nikolić.

Istaknuo je kako su njegovi motivi, prije svega humanitarni i sportski.

"Guinnesova knjiga svjetskih rekorda je samo magnet za pažnju javnosti i medija preko kojih želim poslati poruku kako bih predstavio regionalni centar za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Kad kažem regionalni ne mislim samo na Kragujevac već na region Balkana i nadam se da ću ovim poduhvatom dati skroman doprinos afirmaciji sportskog potencijala osoba sa invaliditetom, prije svega slijepih i slabovidnih invalida, i da ću na ovaj način pozvati prijatelje iz regiona te dati skroman doprinos pregograničnoj regionalnoj saradnji", istaknuo je Nikolić.

Dodao je kako sa Mostarom ima odličnu saradnju.

"Ambasada BiH je saopštila kako je najveća razmjena ljudskih resursa između Srbije i BiH, upravo na relaciji Kragujevac-Mostar, zahvaljujući već prepoznatljivom, tradicionalnom biciklističkom maratonu Kragujevac-Mostar", dodao je Nikolić.

Adi Palić, profesor dr. nauke iz oblasti sporta, Univerziteta „Džemal Bijedić", kazao je u izjavi za medije kako su se na poziv i obavještenje Sportskog saveza da se radi o obaranju Guinnesovog rekorda, odlučili dati podršku Goranu Nikoliću.

"Deset studenta dobrovljno se prijavilo i odlučilo da istrče cijelu etapu sa Goranom, zavisno o njihovim mogućnostima. Prvi put, kada sam čuo da trči 42 kilometra, nisam imao predstavu šta to znači dok nisam i sam probao. Savjetovao bih da ljudi samo pokušaju to, i tek tada će moći shvatiti i imati respekt prema ovome što radi Goran. To su ekstremna izlaganja organizma ogromnom intezitetu, sa smanjenim odmorom, jer on nema dovoljno sati oporavka, tako da su to jako velika opterećenja", kazao je Palić u izjavi za medije.