sport
1

Giro di Sarajevo osvojio najviše medalja na 3. utrci Škoda XC lige

Piše: N. S.
Na lokalitetu Dobrih voda na sarajevskom Trebeviću održana je treća utrka Škoda XC lige u brdskom biciklizmu. Nakon Mostara i Tuzle, ovo takmičenje je došlo do polovice svog održavanja i nastavak će uslijediti nakon ljetne pauze trkama u Banjoj Luci i Bihaću.

Na vrlo zahtjevnoj i atraktivnoj stazi bilo je zanimljivih momenata i vrlo kompetitivnih duela. Srećom, nije bilo težih nezgoda s obzirom na karakter ovog takmičenja (cijela staza vodi kroz prirodu) i tek nekoliko biciklista je prošlo s lakšim povredama.

Inače, u Škoda XC ligi se takmiče klubovi iz cijele BiH, kao i iz inozemstva (njihov plasman se ne zbraja u generalni) i ovo je jedno od malobrojnih takmičenja u našoj zemlji koje na vrlo uspješan način spaja sportske kolektive iz oba entiteta. Ono što bi trebalo biti normalno, u našoj zemlji je predmet hvale, ali šta je tu je. Škoda XC liga može služiti za primjer i ostalim, mnogo većim sportskim manifestacijama u zemlji.

A prednost domaćeg terena danas su na Trebeviću najbolje iskoristili momci iz Giro di Sarajevo, odnosno njihove takmičarske ekipe Giro Factory Racing, koji su osvojili tri medalje. U dominaciji takmičara iz Crne Gore, koji su se penjali na podij skoro u svakoj kategoriji, Giro Factory Racing se rezultatima istakao kao jedan od najprofesionalnijih klubova koji djeluju unutar Biciklističkog saveza BiH i Asocijacije brdskih biciklista pri istom.

Trud koji je uložen tokom zimskih mjeseci na pripremi takmičara, kao i profesionalna logistička priprema prije same sezone, počeli su davati rezultate još i ranije, ali su došli do pravog izražaja na Trebeviću. Najbolji u konkurenciji starijih veterana bio je Paul Lowe, rođeni Britanac kojem je Sarajevo dom već niz godina. Lowe je u dosadašnjem takmičenju i najdosljedniji u svojim rezultatima – na sve tri utrke Škoda Xc lige bio je prvi i uvjerljivo vodi u generalnom plasmanu u svojoj kategoriji.

Benjamin Murić, ovogodišnja akvizicija Giro Factory Racinga, momak koji je osvojio srebrenu medalju na Prvenstvu u brdskom biciklizmu BiH, u utrci na Trebeviću bio je drugi u kategoriji U23, odnosno prvi u konkurenciji bh. takmičara. On je plasmanom i sjajnom agresivnom vožnjom potvrdio svoje ambicije, a upravo kao i Paul Lowe, čvrsto drži prvo mjestu u generalnom poretku.

Odličan dan za Giro Factory Racing zaokružio je Emir Hulusić u hobby kategoriji, osvojivši treće mjesto, odnosno drugo u konkurenciji bh. takmičara. Prvi u ovoj kategoriji bio je gost iz Crne Gore, dok je drugu poziciju osvojio Hasan Gušić, legenda bh. brdskobiciklističke scene, koji je u nekoliko navrata ove sezone, kao gostujući vozač, također nosio dres Giro Factory Racinga.

Utrka na Trebeviću pokazala je da je ova planina i dalje neprikosnovena ljepotica među sarajevskim izletištima, ali i da je jedan od najperspektivnijih pravaca bh. sporta upravo biciklizam. Biciklističke staze kroz planine su sve ljepše i uređenije, upravo zahvaljujući entuzijastima koji vole prirodu i biciklizam. Bilo bi zaista lijepo kada bi i razvoj urbanih biciklističkih staza u Sarajevu pratio razvoj brdskog biciklizma. Baš kao što je ovo u neku ruku spas za planine, i razvoj biciklizma u urbanim uslovima bio bi spas za grad koji grca u smogu i saobraćajnoj gužvi.

Giro di Sarajevo putem svoje takmičarske ekipe upravo pokušava promovisati i ove ciljeve, ali i pridružiti se inicijativama koje populariziraju biciklizam u globalu. Ove nedjelje, Giro Factory Racing, kao dio Giro di Sarajevo, vozio je i van grada, ali uvijek i samo - za BAJKovito Sarajevo.