Formula 1
0

Zahtjev za promjenu pravila nakon kazni vozačima McLarena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od Formule 1 traži se promjena pravila iz sigurnosnih razloga nakon što su vozači McLarena Lewis Hamilton i Heikki Kovalainen kažnjeni na VN Malezije ovaj vikend.

Hamilton i Kovalainen kažnjeni su s pomicanjem pet mjesta unazad nakon kvalifikacijskog treninga u Sepangu u subotu jer su usporili kako bi sačuvali gorivo nakon što su odvozili svoje zadnje kvalifikacijske krugove.

Pravila su promijenjena ove sezone, a spriječavaju da prvih deset vozača koji idu u treći i četvrti krug uzmu gorivo na kraju subotnjih kvalifikacija za nedjeljnu trku. Osim toga, zadnji krug je skraćen za pet minuta čime je svakom vozaču omogućeno da napravi samo dva kruga s novim gumama.

Revidirana pravila izazvala su zabrinutost među vozačima jer neki od njih usporavaju kako bi sačuvali gorivo čim su gotovi, dok su drugi još u punoj brzini.

Vozač BMW Saubera Nick Heidfeld i Renaultov dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso žalili su se nakon subotnjih kvalifikacija da je njihov zadnji krug usporen zbog vozača McLarena koji su ih blokirali vozeći sporije.