Ima samo 18 godina
10

Za Olivera Bearmana bi mogla biti zainteresovana četiri F1 tima nakon sjajnog debija u Ferrariju

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Poznati novinar iz svijeta Formule 1 Andrew Benson tvrdi da bi četiri F1 tima mogla biti zainteresovana za mladog vozača Olivera Bearmana, koji je na utrci u Saudijskoj Arabiji debitovao vozeći Ferrarijev bolid te je osvojio sedmo mjesto.

Bearman je na trećem treningu, kvalifikacijama i utrci voženoj u Džedi zamijenio Carlosa Sainza, vozača Ferrarija koji je morao na operaciju slijepog crijeva. Startao je s 11. pozicije, dok je utrku završio na sedmom mjestu.

Bearman naredne sezone neće napredovati iz Formule 2 u Ferrari jer je tim iz Maranella već potvrdio vozačku postavu koju će činiti Charles Leclerc i Lewis Hamilton, no zainteresovanih timova za njegove usluge itekako ima.

"Bearman bez sumnje zaslužuje mjesto u Formuli 1, to su u svojim izjavama potvrdili Leclerc i drugi vozači. On je član Ferrarijeve akademije, tako da ga oni neće željeti pustiti. Očigledan kandidat za njegov F1 angažman je Haas, koji je blizak partner Ferrariju. No, za njega su vjerovatno zainteresovani i drugi timovi, a Ferrari bi mogao lako postići dogovor s Williamsom, Sauberom ili možda Alpineom. Bearmanovo sedmo mjesto u debiju za Ferrari je dokaz njegovog ogromnog talenta. Pokazao je sjajne performanse koje pokazuju da je potencijalna buduća zvijezda", izjavio je Benson.

Nekoliko dana ranije je Red Bullov savjetnik Helmut Marko poručio Ferrariju da bi trebao posuditi mladog vozača drugom timu.

"Da sam ja Fred Vasseur, odmah bih pronašao Bearmanu mjesto u nekom F1 timu. Ne znam, možda Haas na primjer", kazao je Marko.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.