Oboren rekord
1

Velika nagrada Belgije je bila ubjedljivo najkraća utrka u historiji Formule 1

E. B.
Max Verstappen je slavio u Belgiji (Foto: EPA-EFE)
Max Verstappen je slavio u Belgiji (Foto: EPA-EFE)
Velika nagrada Belgije koja je održana u nedjelju je bila ubjedljivo najkraća utrka u historiji Formule 1.

S obzirom na veliku kišu utrka nije mogla biti održana, a nakon tri kruga koja su odvožena u dva izlaska na stazu odlučeno je da se ona prekine, te je kao konačan poredak priznat onaj iz kvalifikacija, te su vozačima u skladu s pravilnikom dodijeljeni prepolovljeni poeni.

Tako je Max Verstappen pobijedio, drugi je bio George Russell, a treći Lewis Hamilton.

Pravila nalažu da se za službeni rezultat u slučaju da nije odvezeno 75 posto utrke brišu posljednja dva kruga, tako da je službeno Velika nagrada Belgije trajala samo jedan krug i time je postavljen apsolutni rekord.

Dosadašnja utrka s najmanjim brojem krugova bila je Velika nagrada Njemačke 1971. godine kada se na legendarnom Nürburgringu vozilo samo 12 krugova s obzirom da je staza bila duga čak 23 kilometra.

Velika nagrada Belgije je službeno trajala samo 3 minuta i 27 sekundi, te je srušen rekord iz 1991. godine s Velike nagrade Australije (24 minuta i 34 sekunde). Manje od jednog sata je voženo samo još u Španiji 1975. (42 minuta i 53 sekunde), Maleziji 2009. (55 minuta i 30 sekundi) i Austriji 1975. (57 minuta i 56 sekunde).

Također, bolidi su u Belgiji prešli najmanje kilometara - 6,8. Dosadašnji rekord je držala Velika nagrada Australije 1991. sa 52,9 kilometara i to je bila jedina staza na kojoj je voženo manje od 100 kilometara.