Formula 1
0

U nedjelju počinje nova sezona Formule 1: Staza Albert Park spremna za prvu utrku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nova sezona Formule 1 počinje predstojećeg vikenda utrkom za Veliku nagradu Australije na stazi Albert Park u Melburnu.

Prvi Grand Prix sezone održat će se u nedjelju 20. marta, a vozači će voziti 58 krugova na stazi dugoj 5.303 metra. Već sutra su na rasporedu prvi treninzi, a u subotu će biti održan trening na kojem će biti utvrđene startne pozicije sa kojih će bolidi krenuti u novu sezonu „najbržeg cirkusa na svijetu“.

Predstojeća sezona Formule 1 završit će 27. novembra utrkom Grand Prix u Abu Dabiju, a vozači će tokom sezone voziti ukupno 21 utrku.

U poređenju sa prethodnim sezonama, novina je utrka za Veliku nagradu Azerbejdžana koja će se kao osma utrka sezone voziti 19. juna u Bakuu.

Formula 1 se nakon jedne godine pauze vraća i u Njemačku, a taj Grand Prix će biti 12. utrka sezone koja će se voziti na stazi u Hockenheimu.

Predstojeće sezone će se utrke voziti za velike nagrade Australije, Bahreina, Kine, Rusije, Španije, Monaka, Kanade, Azerbejdžana, Austrije, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Belgije, Italije, Singapura, Malezije, Japana, SAD-a, Meksika, Brazila i Abu Dabija.

Međunarodna automobilistička federacija je uvela nekoliko sitnih izmjena uoči nove sezone, od kojih se najviše ističe dio vezan za ispušni sistem i korištenje guma.

Usprkos nezadovoljstvu vozača i navijača, pravila kvalifikacija za utrke Formule 1 su promijenjena pred sam početak sezone. I primjenjivat će se već od utrke u Australiji. Tokom ove sezone, bit će promijenjena i pravila o radio komunikaciji koja će biti reducirana, što je dodatno razljutilo vozače i navijače.

Predstojeću sezonu vozit će ukupno 11 ekipa, a titulu prvaka brani Lewis Hamilton u bolidu Mercedesa. Drugi bolid tog njemačkog tima će voziti Noco Rosberg. Za volanom najvećem Mercedesovog rivala Ferrarija će sjediti Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen.