Alpine pravi prve korake
10

Rosberg: U Formuli 1 će uskoro biti žena

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Formuli 1 trenutno nema vozačica niti se jedna povezuje s mjestom u bolidu za narednu sezonu, no bivši šampion Nico Rosberg vjeruje da će se to uskoro promijeniti.

Alpine je pokrenuo program Rac(H)er koji za cilj ima povećati mogućnosti da žene dobiju šansu u Formuli 1 kada je zasluže svojim performansama. To se u principu čini dugoročnim projektom.

"Naša uloga kao F1 tima i brenda Renault Grupe je da naš ekosistem bude više inkluzivan te da različitost postane naša snaga. Svjesni smo potrebe za dubokom transformacijom sporta i industrije tako da svi talenti mogu procvjetati u budućnosti. Pokretanjem Rac(H)era započinje program transformacije, a nadamo se da će nam se pridružiti svi igrači u sektoru jer samo ujedinjeni možemo napraviti stvarni napredak. To bi bio pravi uspjeh", rekao je direktor Alpinea Laurent Rossi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Očekuje se da će u Alpineu do 2027. godine 30 posto radne snage biti žene, a trenutno ih je samo 12 posto.

"Biljantne inicijative poput Alpineove daju ženama šansu. U Formuli 1 će definitivno uskoro biti žena. Naravno, bilo bi bolje za sve kada bi više timova bilo posvećeno jednakim pravima. No, nije samo stvar muškaraca i žena, nego i boje kože. Na tome treba više raditi, posebno u motosportu. Ako pogledate paddock u Formuli 1, mnogo je bijelaca i malo žena. Bilo bi lijepo da se to promijeni", kazao je Rosberg.

Dodao je da mu je jasno da put nije lagan, a on u svom Rosberg X Racing Teamu u seriji Extreme E pokušava pružiti priliku ženama.