Formula 1
0

Renault i organizatori VN Europe uputili žalbu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Iz francuske F1 ekipe Renaulta uložili su žalbu radi FIA-ine presude prema kojoj im je zabranjen nastup na 11. ovosezonskoj utrci, Velikoj nagradi Europe.

Ali nisu oni jedini koji se žale na takvu odluku, već se žale i organizatori VN Europe, budući je kazna automatski uvjetovala nenastupanje španske najveće uzdanice, Fernanda Alonsa, radi čega bi drastično mogla pasti prodaja karata.

Razlog takve FIA-ine odluke je Renaultovo kršenje sigurnosnih pravila na nedjeljnoj utrci za Veliku nagradu Mađarske u Hongaroringu, gdje je vodstvo momčadi "svjesno pustilo Fernanda Alonsa na stazu iako točak poslije zamjene guma u pit-stopu nije bio dobro pričvršćen”.

Alonso je u utrku krenuo s najbolje startne pozicije, a vodio je sve do 12. kruga kada je ušao u boks na prvu zamjenu guma. Tada mu prilikom zamjene prednji desni točak nije dobro učvršćen, što je kasnije uzrokovalo njegovo otpadanje na stazi i ugrožavanje njegove sigurnosti, kao i ostalih učesnika trke.

Renault je sve potrebne papire za ulaganje žalbe predao u zadanom roku od sat vremena nakon utrke, nakon čega sada ima osam dana vremena da iznese svoje argumente na temelju kojih ulaže žalbu.

"Mislimo da je također potrebno misliti na navijače. Kao što svi znaju mnogi od njih kupili su karte da bi vidjeli Fernanda Alonsa. Mislimo da navijači ne bi smjeli biti kažnjeni za propust Renaulta. Mislimo da bi bila velika šteta da Alonso ne bude u Valenciji i vjerujemo da će na kraju imati pravo nastupa", rekao je potpredsjednik Valmar Sports groupa Jorge Martinez Aspar, organizatora VN Europe.