Otkriven uzrok
0

Pirelli: Gume na Verstappenovom i Strollovom bolidu nisu pukle zbog ostataka na stazi

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Pirelli, zvanični dobavljač guma u Formuli 1, otkrila je razloge nesreća koje su se dogodile dvojici vozača tokom utrke za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Vozač Aston Martina Lance Stroll i zvijezda Red Bulla Max Verstappen završili su utrku prije vremena nakon što im je pukla stražnja lijeva guma tokom utrke, a to je bio poseban udarac za Nizozemca koji je imao vodstvo.

Nakon detaljne istrage pokrenute poslije utrke u Bakuu, Pirelli je saopćio da je uzrok pucanja guma na glavnom pravcu obodno pucanje na unutrašnjoj bočnoj stijenci lijeve gume s tvrdom mješavinom, što je povezano s "uvjetima rada gume".

Pirelli je ustanovio da nije bilo defekata kada je riječ o kvalitetu izrade, niti znakova istrošenosti gume koja je u oba slučaja korištena više od 25 krugova. Gume s drugih bolida sa sličnim brojem pređenih krugova također su analizirane.

Također, iz Pirellija su naveli da su Aston Martin i Red Bull ispoštovali obavezne startne parametre kao što je minimalan pritisak u gumama i maksimalna temperatura pokrivača.

Promijenjeni protokoli su sada dogovoreni s FIA-om te će biti uvedeni od utrke u Francuskoj ovog vikenda.

Verstappen je jurio prema pobjedi i povećanju vodstva nad šampionom Lewisom Hamiltonom, kada je zbog pucanja gume uništio svoj bolid. Isto se dogodilo i Strollu nešto ranije.

Šef Pirellija Mario Isola nakon utrke je nagovijestio da bi uzrok pucanja guma mogli biti ostaci na stazi, no to je nakon analiza izvršenih u bazi u Milanu isključeno.