Velika nagrada Brazila
0

Jenson Button novi svjetski prvak!

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Britanac Jenson Button, vozač Brawn-Mercedesa, novi je svjetski prvak u Formuli 1. Jednu utrku prije kraja sezone Button je postao jubilarni deseti Britanac s naslovom svjetskog prvaka.

Button je Veliku nagradu Brazila u Interlagosu završio na petom mjestu što mu je bilo dovoljno da i prije posljednje utrke, koja se održava za dvije sedmice u Abu Dhabiju, postane nedostižan svim suparnicima. Do druge pobjede u sezoni i karijeri došao je Red Bullov Australac Mark Webber.

Drugi Brawnov vozač Rubens Barrichello startao je s prvog mjesta i imao je lijepu priliku zakomplicirati stanje uoči posljednje utrke, ali na kraju je uhvatio tek osmo mjesto, a u ukupnom ga je redoslijedu prestigao i Sebastian Vettel u Red Bullu.

U haotičnom početku utrke već su se nakon nekoliko zavoja sudarili Adrian Sutil i Jarno Trulli, tako da je odmah na stazu izašao sigurnosni automobil. I dok se Trulli unosio u lice Sutilu, u boksu se odvijala druga drama. Heikki Kovalainen je povukao crijevo za gorivo koje je poprskalo nadolazećeg Kimija Räikkönena. Ferrarijev se bolid nakratko i zapalio, ali su oba vozača nastavila utrku.

Nova su uzbuđenja uslijedila nakon prvih “regularnih” ulazaka u boks. Vodeći Barrichello pao je na treće mjesto, a prestigli su ga Mark Webber i Robert Kubica koji su na prva dva mjesta ostali do samoga kraja. Bio je to početak nevolja za Barichella kojeg je pred kraj prestigao i Lewis Hamilton, a nakon toga mu je pukla i guma, pa je poslije novog odlaska u boks završio tek na osmom mjestu.

Button je hrabrom vožnjom s 14. mjesta na startu utrke došao do petog na kraju i donio Velikoj Britaniji ukupno 14. naslov, po čemu je otočka zemlja uvjerljivo najuspješnija u povijesti. Zanimljivo je i kako je ovo već četvrta godina zaredom u kojoj je pobjednik prve utrke u sezoni postao i svjetski prvak.

Dodajmo i da je naslov u konkurenciji konstruktora osigurao Brawn-Mercedes koji je postao nedostižan Red Bullu.

Velika nagrada Brazila:

  1. Mark Webber (RBR-Renault) 1:32:23.081

  2. Robert Kubica (BMW-Sauber) +7.6

  3. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +18.9

  4. Sebastian Vettel (RBR-Renault) +19.6

  5. Jenson Button (Brawn-Mercedes) +29.0

  1. Kimi Räikkönen (Ferrari) +33.3

  2. Sebastian Buemi (Toro Rosso) +35.9

  3. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) +45.4

...

Ukupni redoslijed, vozači:

  1. Jenson Button (Brawn-Mercedes) 89 bodova

  2. Sebastian Vettel (RBR-Renault) 74

  3. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) 72

  4. Mark Webber (RBR-Renault) 61.5

...

Ukupni redoslijed, konstruktori:

  1. Brawn-Mercedes 161 bod

  2. RBR-Renault 135.5

  3. McLaren-Mercedes 71

  4. Ferrari 70

...