Farsa u Belgiji
482

Hamilton bijesan na šefove Formule 1: Novac vam je prioritet, vratite ga navijačima

N. K.
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton je optužio šefove Formule 1 da stavljaju novac na prvo mjesto i pozvao ih da ga vrate pokislim navijačima koji su prisustvovali jučerašnjoj Velikoj nagradi Belgije.
Sedmostruki svjetski prvak bio je bijesan nakon što su se vozila samo obavezna dva kruga potrebna da bi utrka stala nakon gotovo četiri sata posustajanja na kiši.
Nije bilo utrkivanja, već su vozači osam minuta pratili sigurnosni automobil. Hamiltonu je na kraju dodijeljeno treće mjesto, dok je pobijedio njegov rival za titulu Max Verstappen.

"Ovo je bila farsa i jedini ljudi koji su izgubili su navijači koji su platili ogroman novac da nas gledaju kako se utrkujemo. Naravno da ne možete učiniti ništa u vezi s vremenom, ali imamo sofisticiranu opremu koja nam može reći šta se događa i bilo je jasno da vrijeme neće popustiti. Poslali su nas iz jednog razloga i samo iz jednog razloga. Dva kruga iza sigurnosnog automobila u kojem ne postoji mogućnost stjecanja ili gubitka mjesta nema smisla. Trebali smo samo prekinuti, a ne riskirati vozače, i što je najvažnije vratiti novac navijačima koji su srce sporta", rekao je Hamilton.

Pola bodova dodijeljeno je tek šesti put u historiji Formule 1, a Verstappen, koji je startao na polu, smanjio je svoj minus za Hamiltonom na prvenstvenoj tabeli s osam na tri boda.

Inače, na tribinama je bilo 75.000 navijača, koji su za ovu vlažnu privilegiju platili od 124 do 589 eura. Mnogi su otišli prije "utrke", koja je počela u 18:17 sati po lokalnom vremenu, više od tri sata nakon predviđenog početka.