Formula 1
0

Formula 1: Prva pobjeda Kubice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljski vozač Robert Kubica u BMW-Sauberu pobjednik je utrke za Veliku nagradu Kanade na stazi u Montrealu.

Kubici je to prvi naslov u karijeri, a i prvi je Poljak koji je pobijedio na jednoj utrci Formule 1. Da zbirka prvijenaca bude potpuna, to je i prva pobjeda BMW Saubera u jednoj utrci Formule 1.

Dvadesettrogodišnji Poljak preuzeo je vodstvo u 43. krugu i zadržao ga do kraja, ispravši tako gorak okus od prošle godine, kada je na istoj ovoj stazi doživio nesreću.

Drugo mjesto osvojio je Nijemac Nick Heidfeld (BMW-Sauber), a treće Škot David Coulthard (Red Bull), s 37 godina najstariji pilot u "Letećem cirkusu". Iza njega bio je Nijemac Timo Glock u Toyoti, a peto mjesto zauzeo je Felipe Massa u Ferrariju.

Utrku je obilježio sudar najbržih Lewisa Hamiltona i Kimija Raikkonena na izlazu iz boksa, kada je na stazi bio sigurnosni automobil. Nakon sudara obojica su odustali, pa Hamilton, koji se neobjašnjivo zabio u stražnji kraj Raikkonenova bolida, nije uspio obraniti prošlogodišnji naslov iz Kanade.

Bodove su još osvajali Jarno Trulli (Toyota) na šestome mjestu, te Rubens Barrichello (Honda) i Sebastian Vettel (Toro Rosso) na sedmoj i osmoj poziciji.

Kubica je nakon sedam utrka s 42 boda preuzeo vodstvo i u ukupnom poretku, a slijede ga Hamilton i Massa s 38 bodova.