Formula 1
0

Formula 1: Ponovo slavio Schumacher, Raikkonen odustao

NINA/Sarajevo-X
Nakon što je slavio na otvaranju sezone u Melbournu, Michael Schumacher u Ferrariju nastavio je pobjednički niz u Kuala Lumpuru.

Nakon 56 odvoženih krugova Nijemac je došao do svoje 72 pobjede u karijeri, treće u Maleziji, a drugi je ciljem prošao Juan Pablo Montoya (BMW Williams).

Po prvi put u karijeri na postolju se našao odlični Britanac Jenson Button (BAR Honda), koji čini se napokon ima i bolid kojim će se ove sezone moći dodatno dokazati. Stara priča – Michael na vrhu, no publiku diljem svijeta, željnu neke promjene u samom vrhu, ipak raduje činjenica da Kolumbijac nije puno zaostao za šesterostrukim svjetskim prvakom.

S druge strane, pobjeda Ferrarija na Sepangu može sugerirati na od ranije poznati scenario. Talijanska ekipa je ranijih godina imala problema na ovoj stazi. Naime, prošle godine slavio je Raikkonen, a 2002. “mali Schumacher” Ralf, dok su ove godine ipak pobijedili, pa ćemo vjerovatno na stazama koje im leže biti svjedoci njihove dominacije. No, stvari se u Formuli 1 brzo mijenjaju, pa takve prognoze možda i ne “drže vodu” do kraja.

Sama utrka je za ljubitelje ovog sporta donijela dosta uzbuđenja, posebno u prvim krugovima utrke, kada je došlo do “tumbanja” pozicija. I prije samog početka bilo je uzbuđenja budući da se Raikkonen izvrtio na dijelu staze mokrom od lagane kiše, no ipak je uspio doći do svog startnog mjesta. Michael je s prve pozicije pobjegao na startu brzo postavivši solidnu razliku u odnosu na ostatak kolone.

Samo krug pratio ga je njegov timski kolega Barrichello, no onda se Brazilac precijenio na kočenju, pa je pao iza Montoye i Raikkonena. Senzacija kvalifikacija, Australac Mark Webber zabrljao je start s izvrsne druge pozicije, da bi mu u početnom stadiju utrke, nakon kontakta s Ralfom, pukla zadnja guma, što ga je survalo natrag u poretku. Kasnije je odustao zbog izlijetanja.

Odličan start napravio je Španjolac Alonso, koji je uoči kvalifikacija slovio za jednog od favorita. Fernando je zbog izlijetanja u kvalifikacijama startao s posljednje pozicije, no nakon samo tri kruga našao se među prvih osam. Nakon druge serije ulazaka u boks, Britanac Button je izbio na treću poziciju, iskoristivši traljav rad McLarenovog tima na Raikkonenovom bolidu, no ubrzo se ispostavilo da se momci Rona Denisa nisu imali razloga brinuti zbog gubljenja pozicije, budući da je Raikkonen u 40. krugu odustao.

Ovaj put Finac je zbog kvara odustao i u Melbournu, problem je bila spojka. Zbog mehaničkog kvara odustao je i Ralf Schumacher (nakon 28 krugova), a kvar će najviše proklinjati Japanac Takuma Sato koji je svoj BAR morao parkirati 3 kruga prije kraja, kada se nalazio na 8. poziciji.

Schumacher do kraja niti jednom nije direktno bio ugrožen od Montoye, a heroj utrke zasigurno je Button, kojem je do sada najbolji rezultat bilo četvrto mjesto (osvajao ga pet puta). Barrichello je donio nove bodove Talijanima, a solidnu utrku odvezao je i Trulli završivši peti, ispred prosječnog Coultharda i vrlo dobrog Alonsa. Posljednji bod, zahvaljujući odustajanju Sata uzeo je Brazilac Massa.

Slijedeća na rasporedu je VN Bahreina, koja će za dvije sedmice po prvi put ugostiti bolide Formule 1.

Rezultati VN Malezije:

  1. Michael Schumacher (Njem/Ferrari) 1:31:07.490 (204.384 kmh)
  2. Juan Pablo Montoya (Kol/Williams-BMW) 5.022
  3. Jenson Button (VB/BAR-Honda) 11.568
  1. Rubens Barrichello (Bra/Ferrari) 13.616
  2. Jarno Trulli (Ita/Renault) 37.360
  3. David Coulthard (VB/McLaren-Mercedes) 53.098
  4. Fernando Alonso (Špa/Renault) 1:07.877
  5. Felipe Massa (Bra/Sauber-Petronas) 1 krug
  6. Cristiano da Matta (Bra/Toyota) 1 krug
  7. Christian Klien (Aut/Jaguar) 1 krug

Pogledajte slike sa utrke Formule 1 za VN Malezije.

Ukupni poredak (vozači):

  1. Michael Schumacher 20
  2. Rubens Barrichello 13
  3. Juan Pablo Montoya 12
  4. Jenson Button 9
  5. Fernando Alsonso 8
  6. Jarno Trulli 6
  7. Ralf Schumacher 5
  8. David Coulthard 4
  9. Felipe Massa 1

Ukupni poredak (momčadi):

  1. Ferrari 33
  2. Williams-BMW 17
  3. Renault 14
  4. BAR 9
  5. McLaren-Mercedes 4
  6. Sauber 1