Formula 1
0

Ferrari i Red Bull povlače se iz FOTA-e

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ferrari i Red Bull su odlučili da se povuku iz Udruženja timova Formule 1 (FOTA) jer smatraju da ta asocijacija više nije učinkovita u rješavanju pitanja kao što su smanjenje troškova u ovom sportu.

Na Ferrarijevoj web-stranici su obavijestili predsjednika FOTA-e (Formula One Teams Association) Martina Whitmarsha o svojoj odluci koja je donesena "preko volje" te uzrokovana "zapinjanjem" u razgovorima sa ostalim ekipama oko više pitanja. Nakon Ferrarija sličnu odluku donijela je i ekipa Red Bulla.

Iz Ferrarija poručuju kako će nastaviti raditi s ostalim timovima u svrhu pronalaska načina za smanjenje troškova, pitanju koje se provlačilo kroz rad FOTA-e kroz posljednjih nekoliko godina.

"Sada treba pronaći novi podsticaj za nastavak razgovora jer je FOTA skrenula sa svog pravog puta", stoji u saopštenju Ferrarija. U Ferrariju su mišljenja da Formula 1 prolazi teško razdoblje kao i "ostatak svijeta". Kao i Ferrari, tim Red Bulla, aktuelni prvak svijeta, razočaran je nemogućnošću FOTA-e da usaglasi ekipe oko strategije smanjenja troškova. Ali ipak ističu da će "ostati sa ostalim ekipama u traženju solucija za rješenje pitanja smanjenja troškova u Formuli 1".

U prošloj sezoni samo ekipa HRT-a nije bila članica FOTA-e.