Formula 1
0

Ferrari će pustiti Schumachera u Mercedes

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ferrari neće praviti probleme Michaelu Schumacheru ako sedmerostruki svjetski prvak odluči da se vrati u Formulu 1 kao vozač Mercedesa, izjavio je predsjednik italijanske F1 ekipe Luca di Montezemolo.

Četrdesetogodišnji Nijemac radio je kao stručni saradnik u Ferrariju od odlaska u mirovinu 2006. No, sada je spreman da zauzme mjesto u bolidu Mercedesa, koji je nedavno kupio ekipu Brawn.

Tim Mercedesa vodi Ross Brawn, bivši tehnički direktor Ferrarija i Benettona, koji je pomogao Schumachera da dođe do sedam titula.

Schumacher je u septembru saopćio da će raditi kao savjetnik u Ferrariju još tri sezone.

"Jasno je da naš ugovor, ako Schumacher odluči da se vrati na stazu, neće biti validan. To je logično. Ne možete u isto vrijeme raditi s nama a voziti za rivalski tim. Još nisam razgovarao s njim. On je moj prijatelj, ali ne i član tima", izjavio je Montezemolo.

Schumacher je u augustu morao odustati od povratka u Formulu 1 kao vozač Ferrarija zbog problema s fizičkom spremom. Trebalo je da zamijeni povrijeđenog Felipea Massu.

Njemački sportski magazin Bild objavio je u subotu da je Schumacher blizu potpisivanja ugovora s Mercedesom, za koji je vozio na auto-trkama prije dolaska u Formulu 1 1991. godine.

Izvršni direktor Mercedesa Nick Fry izjavio je prošle sedmice da bi Schumacherov povratak bio dobar za Formulu 1, dok je njemački vozač Nico Rosberg, koji će voziti za Mercedes, izrazio dobrodošlicu budućem timskom kolegi.

"Nadam se da ću uskoro dobiti timskog kolegu. Sve više se govori da će to biti Michael Schumacher. Ne znam da li je to istina, ali ako dođe to će biti fantastičan povratak", izjavio je 24-godišnji vozač u promotivnom videu Mercedesa.