Formula 1
0

Ecclestone: Renault je nevin dok se ne dokaže suprotno

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bernie Ecclestone, šef najelitnijeg automobilističkog takmičenja, Formule 1, kratko je komentirao sumnju u namještanje utrka od strane francuske momčadi Renaulta.
  • Činjenica da je WMSC (Vijeće međunarodne federacije autosportova) pozvao Renault na saslušanje ne znači nužno i da je francuska ekipa kriva – rekao je Ecclestone za Daily Mail.

Podsjetimo, Renault je pozvan na saslušanje u Parizu 21. septembra radi optužbi za namjerno izazivanje sudara u interesu ostvarivanja pobjede prošle sezone. Pod istragom je utrka za Veliku nagradu Singapura (u septembru prošle godine).

Sumnja se da se tadašnji vozač Renaulta Nelson Piquet namjerno zabio u ogradu kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila na stazu, od čega je koristi imao njegov timski kolega Fernando Alonso, pobjednik te utrke. Dvostruki svjetski prvak je, naime, netom prije izlaska sigurnosnog automobila bio u boksu i napunio bolid gorivom. Nakon pojave “safety cara” i svi ostali su krenuli u boks, a Alonso je došao na prvo mjesto na kojem se zadržao do kraja utrke.

Ukoliko se Renaultu dokaže krivica prijeti mu novčana kazna ili čak isključivanje iz Svjetskog prvenstva Formule 1.