Šokantni detalji
0

Bivši šef Formule 1 Max Mosley upucao se sačmaricom u glavu, istina otkrivena nakon godinu

H. H.
Mosley je bio prvi čovjek FIA-e između 1993. i 2009. godine (Foto: EPA-EFE)
Mosley je bio prvi čovjek FIA-e između 1993. i 2009. godine (Foto: EPA-EFE)
Bivši šef Formule 1 Max Mosley (81) preminuo je u maju 2021., a nakon vijesti o njegovoj smrti, porodica je probitno objavila da je podlegao u "dugoj borbi s rakom". Ipak, tek sada se saznalo da je Britanac počinio samoubistvo.
Istraga na Westminster Coroner's Courtu u Londonu, nešto manje od godinu dana nakon njegove smrti, potvrdila je da je Mosley pucao sebi u glavu iz sačmarice.

O tome piše Daily Mail, a kako je objavljeno u istrazi, Mosley je prije samoubistva saznao da ima terminalni rak (limfom) i da mu je preostalo samo nekoliko sedmica života.

Noć prije, Mosley je imao posljednju večeru sa svojom suprugom Jean. Detektiv Ben Benlounes, koji je svjedočio na saslušanju, rekao je: "Ona je opisala da ga jako boli i da ne jede puno."

Dan prije samoubistva, Mosley je svom pomoćniku Henryju Alexanderu rekao o svojim namjerama:

"Sjedio je u fotelji i djelovao je očajno. Razgovarao je sa mnom i rekao da sam bio nevjerovatan i zahvalio mi se. Rekao je da mu je dosta, da se želi ubiti."

Mosley je bio prvi čovjek FIA-e između 1993. i 2009. godine i smatra se ocem moderne i vrhunske Formule 1. Dok je Mosley bio predsjednik FIA-e, pokrenuo je niz reformi s ciljem povećanja sigurnosti u Formuli 1, a nakon pogibije legendarnog brazilskog vozača Ayrtona Senne 1994. godine.