Legenda u Formuli 1
10

Adrian Newey provozao bolide koje je dizajnirao, jedan je Raikkonenov

D. B.
Formula 1 je automobilistički sport koji prate milioni ljudi širom svijeta, a samo odabrani imaju priliku provozati jedan od bolida.

Jedan od "sretnika" koji su dobili priliku da voze bolide Formule 1 jeste Adrian Newey, čovjek koji ih je i dizajnirao u svojoj karijeri. On se pojavio u najnovijoj epizodi serijala "Kidd in a Sweet Shop" u kojoj je ovaj slavni F1 dizajner razgovarao s voditeljicom Jodie Kidd i vozio dva bolida.

Radi se o McLarenu MP4-19 i bolidu ekipe Leyton House Racing. Oba bolida je dizajnirao lično Newey i oni predstavljaju dokaz njegove vještine te dugovječnosti u Formuli 1. Newey je dizajnirao bolid March-881 za Leyton House March Racing Team za sezonu 1988. godine, pokreće ga Judd V8 motor, a vozač je bio Ivan Capelli. Upravo je Capelli preuzeo vodstvo na utrci u Japanu od legendarnog Alaina Prosta koji je vozio McLaren-Hondu MP4/4. Iako Capelli nije pobijedio, to je bio prvi put da bolid s atmosferskim motorom vodi u utrci Formule 1 od 1983. godine. Dizajn bolida je kopirao cijeli grid u narednoj sezoni, a Newey je postao zvijezda sporta.

Godine 2004. je Newey bio u Mclarenu te je s Paddyjem Loweom, Patom Fryjem i Mikeom Coughlanom dizajnirao McLaren MP4-19. Iako to nije bio najuspješniji McLarenov bolid svih vremena, finski vozač Kimi Raikkonen je ostvario pobjedu u Belgiji.

Newey je sada tehnički direktor u Red Bull Racingu i veoma je uspješan jer je ekipa vodeća u poretku konstruktora te ima aktuelnog šampiona Maxa Verstappena koji uvjerljivo vodi u poretku vozača.