sport
173

Finalni ispit za "Najpozitivniju priču u gradu": Sarajevo Coca-Cola polumaraton

Klix.ba
Krajem marta 2015. godine, polaznici najpozitivnije priče u gradu "Škole trčanja Klix", počeli su svoju avanturu i put do Sarajevskog Coca – Cola polumaratona.

Sada ih samo 20 dana dijeli od njihovog cilja i prve medalje za pređenih 21,1 kilometar na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Imaju različite priče, ali isti cilj. Staza za koju se spremaju 6 mjeseci je puno više od samo pređenih kilometara. Maja, Naida, Alma i Miroslav, polaznici treće generacije "Škole trčanja Klix" koja ove godine bilježi rekordan upis od 120 članova, svjedoče tome.

"Kroz trčanje sam prvenstveno naučila da imam više snage i volje nego što sam ikad mislila. Na svakom treningu pomjeramo skupa svoje granice i nadmašimo se. Pritom mi je škola trčanja pružila nevjerovatno međuljudsko iskustvo. Rijetke su prilike u životu da upoznamo ljude bez ikakvih predrasuda. Ovdje smo svi u sportskoj odjeći, skupa se znojimo, dijelimo bol, pa neopisivi osjećaj sreće koji slijedi", rekla je Maja Mujanović.

Miroslav Valenta smatra da uspjeh škole trčanja leži u tome što kombinira individualni i kolektivni element.

"Takmičite se sami sa sobom, ali opet uz grupu ljudi koja vas cijelo vrijeme podržava. Možda ne zvuči kao nešto za šta je potrebna podrška, ali vjerujte i te kako dobro dođe", rekao je Valenta.

Naida Čustović kaže da trčanje donosi novi respekt i uvažavanje prema vlastitom tijelu.

"Prije sam o njemu uvijek razmišljala kao o nečem što se treba drugima svidjeti, a samim tim je bilo i određen izvor nezadovoljstva. A sad je to druga priča. Kad shvatim šta moje tijelo u stvari meni dozvoljava da uradim, koliko ono može podnijeti napora da bih ja na kraju osjetila tu euforiju jer sam uspjela istrcati xy kilometara koje sam namjerila, shvatiš koliko nije fer svesti ga na ukras", rekla je Čustović.

Njena kolegica Alma Abdagić "napada" 19 kilometara, a njen konačni cilj je naravno 21,1 kilometar na sarajevskom polumaratonu.

Isti dan i u isto vrijeme dok školarci budu trčali svoj prvi polumaraton, bit će održana i Trka zadovoljstva (4 kilometra) koju možete zajedno sa njima pretrčati ili prehodati. A oni koji žele i vole navijati, mogu biti prisutni na bilo kojem dijelu staze u periodu u 09-12h i podržati one koji trče prvi put kao i one koji se vraćaju svake godine, jer je publika sastavni dio svih svjetskih (polu)maratona i u velikoj mjeri određuje atmosferu same trke. Čekamo Vas da dođete sa osmijehom, aplauzom, transparentima ili bez dodatnih rekvizita, ali svakako budite dio najpozitivnije priče u gradu.

Start polumaratona zakazan je za 20.09.2015 godine u 9h ispred BBI centra.