Posljednja 24 sata prije lansiranja
90

Felix Baumgartner u 14 sati skače iz svemira

Klix.ba
Felix Baumgartner u utorak će slobodnim padom iz svemirske kapsule s visine od 36.576 metara pokušati da probije zvučni zid. Za ovaj se poduhvat pripremao preko pet dugih godina, no zbog napetog iščekivanja posljednja bi mu 24 sata prije skoka mogla izgledati poput vječnosti.

Kada se Felix Baumgartner probudio u ponedjeljak, 24 sata prije najvišeg skoka koji je čovječanstvo ikad vidjelo, bilo je to sa sviješću da je učinio sve što je mogao da se pripremi za slobodni pad s ruba svemira. Dok bude čekao da odbrojavanje počne, najvažnije što može učiniti jeste da se odmara i prikuplja energiju za dugačku noć finalnih priprema prije polijetanja divovskog balona koji će ga odvesti do tačke za skok.

"Vjerovatno ću najnapetiji biti kada pokušam zaspati u satima prije nego što počnu pripreme, kad sve bude tiho i ostanem sam sa svojim mislima", priznaje Baumgartner.

"Kad svane dan, biće mnogo toga za raditi i imaću se na šta usredotočiti."

24 sata prije lansiranja: Baumgartner je dan prije lansiranja započeo lagane kardio vježbe kako bi se "opustio i razgibao", prema riječima Andyja Walsha, direktora Red Bull High Performance programa.

18 sati i 30 minuta prije lansiranja: 43-godišnji Austrijanac se vratio u hotel da se odmori. Baumgartner je vrijeme provodio u razgovoru sa prijateljima i porodicom, čitajući poruke podrške koje neprestano pristižu iz cijelog svijeta, crtajući – za šta sam kaže da mu pomaže da razbistri misli – ili razmišljajući o svim detaljima misije.

13 sati i 30 minuta prije lansiranja: Baumgartner se pridružio članovima posade na ranoj laganoj večeri, ali hrana na njegovom tanjiru bila je posebna. Najmanje 24 sata prije polijetanja, morao se pridržavati dijete sa niskim učešćem vlakana, koju mu je odredio medicinski tim misije. Od velike je važnosti da jede isključivo lako probavljivu hranu koja neće uzrokovati gasove, koji bi se u uslovima niskog pritiska u stratosferi mogli širiti unutar tijela te stvoriti probleme i proizvesti ozbiljnu neugodu.

12 sati prije lansiranja: Baumgartner je pokušao da zaspi ranije, čak prije zalaska sunca. Pokušao je ukloniti svaki tračak vanjske svjetlosti i buke. Veoma je važno da se naspava prije buđenja u zoru, iako će vjerovatno razmišljati i pitati se šta će sve doživjeti pri pokušaju da postane prva osoba koja će slobodnim padom probiti zvučni zid.

4 sata i 30 minuta prije lansiranja: "Kad trebam biti spreman, uvijek sam spreman", često zna reći Baumgartner. Iako će pokušati da odspava što duže, mora ustati 4-5 sati prije zore kako bi bio spreman za napeti dan koji je ispred njega.

4 sata prije lansiranja: Baumgartner će se uputiti prema uzletištu gdje će, kao što je uobičajeno za iskusne pilote prije svakog leta, napraviti detaljan pregled kapsule.

3 sata i 30 minuta prije lansiranja: Baumgartner će u društvu Walsha stići na mjesto lansiranja. Vođe timova, uključujući pukovnika Joea Kittingera, tehničkog direktora projekta Arta Thompsona i meteorologa Dona Daya, daće vlastite upute i informacije o dotadašnjem toku priprema za lansiranje, koje bi u tom trenutku trebale trajati već pet sati.

2 sata i 30 minuta prije lansiranja: Baumgartner će u svojoj prikolici proći kroz završne ljekarske preglede. Na grudi će mu biti pričvršćen kompaktni najsavremeniji sistem za praćenje funkcija organizma, koji će tokom cijele misije nositi ispod svog svemirskog odijela.

2 sata prije lansiranja: Mike Todd, inženjer za životnu sigurnost, pažljivo će Baumgartnera obući u njegovo odijelo, a Austrijanac će dva sata udisati kisik kako bi iz krvotoka – koji se pri velikoj nadmorskoj visini može opasno proširiti – izbacio dušik. Gledanje video snimaka pomoći će mu da prekrati vrijeme dok čeka da mu jave da je punjenje njegovog balona helijumom počelo i da može ući u kapsulu.

30 minuta prije lansiranja: Baumgartner će biti pričvršćen za svoju stolicu u kapsuli kako bi napravio završnu provjeru svih instrumenata prema uputama kontrole misije. Potom će Jon Wells, inženjer zadužen za kapsulu, zatvoriti akrilna vrata. Nekoliko dugih minuta Baumgartner će čekati odbrojavanje i onda napokon uzletjeti.

Direktan prenos skoka možete gledati uživo i na našem portalu od 14 sati.