Veliki događaj za BiH
45

Evropsko prvenstvo u bodybuildingu i fitnesu u Mostaru okupilo preko stotinu takmičara

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar je danas domaćin Evropskog prvenstva u bodybuildingu i fitnesu koje je u gradu na Neretvi okupio preko stotinu muškaraca i žena iz regije, ali i evropskih zemalja i svijeta koji se kulturnom tijela kroz 30-ak disciplina takmiče za šampionsku titulu.
Direktor ovog prvenstva Amel Bajgorić ističe kako je broj prijavljenih kandidata bio daleko veći, ali da mnogi nisu mogli doći zbog epidemioloških mjera i teškoća uzrokovanih koronavirusom, ali da to značaj i kvalitetu ovog takmičenja nikako ne umanjuje.

"Ovo je prvi put da se u našoj zemlji održava ovakvo prvenstvo, a na to smo se odlučili jer u zadnje vrijem ni jedan sport ne može da ima efikasnost bez bodybuildinga i fitnesa zajedno. Tako smo odlučili da uvodimo u BiH nešto novije i povezivamo sa svim sportovim koji to na neki način trebaju", kazao je Bajgorić.

Održavanje velikog sportskog događaja u našoj zemlji izborila je Elma Škaljić iz Bodybuilding kluba "Mo klub" iz Mostara koja je predstavljajući našu zemlju po prvi put u historiji BiH donije svjetsko zlato u profesionalnom bodybuildingu i fitnessu u našu državu.

"Ja mogu s ponosom da kažem da je ovo prvenstvo u Mostar stiglo zahvaljujući mojim rezultatima i jako sam ponosna što sam uspjela svom gradu priuštiti tako jedan veliki događaj", kazala je svjetska šampionka u profesionalnoj ligi i predsjednica IBFF Federacije za BiH.

Ističe da su bodybuilding i fitnes u porastu u našoj zemlji što je jako raduje, jer kako naglašava taj sport je u svijetu odavno zauzeo značajan položaj.

"Možemo slobodno da kažemo da je to sport za budućnost, jer je praktično svaki sport vezan za teretanu i bodybuilding, ne samo za profesionalne takmičare nego i za rekreativce“, kaže Škaljić.

Zbog toga je radosna što se danas u njezinom rodnom gradu preko stotinu takmičara bori za titulu najboljeg u svojoj kategoriji.

U prvom djelu amaterskog takmičenja zastupljen je veliki broj kategorija, od light varijanti za djevojke, bikini, sport-modela za žene i muškarce do physique i jačih kategorija bodybildera, dok se krunsko takmičenje najboljih od najboljih u profesionalnoj ligi održava u večernjim satima.

Evropsko prvenstvo se održava u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra "Midhad Hujdur Hujka" od 10:30 sati, a takmiče se bodybuilderi svih uzrasta u tridesetak kategorija, dok u 16 sati na scenu stupaju ženski i muški profesionalni takmičari.

Amatersko prvenstvo je za predstavnike iz cijele Evrope, a na profesionalnom takmičenju pravo sudjelovanja imaju sudionici iz cijelog svijeta.

Evropsko prvenstvo u bodybuildingu i fitnessu trebalo je biti održano prošle godine, ali je zbog koronavirusa prolongirano za 2021. godinu.