Oštar start
0

KOLUMNA / Edin, Saša i Nemanja: Vjeronauke pod zastavom BiH!

Piše: Bakir Tiro
Vjerujte li u Boga, državu, ljude koji vas okružuju? Konkretno, da li ste vjernici? Pitanja su koja vas neće nahraniti, riješiti vaše egzistencije. Međutim, postala su predmet politikantstva, pa su proteklih dana skrenuli pažnju sa fantastične stvari koja se desila ovoj državi.

Vjera u školskim klupama. Što se mene tiče da, ali sa isključivim poštivanjem drugih na njihova tzv. "alternativna prava". Ma, ko mene šta pita o tome?!

Sportistima ne mogu prodati govor mržnje

Naravno, niko. Ipak, ostati ravnodušan na govor mržnje moćnika, hodža, popova i njihovih "ćata" nisam mogao.

Oni prijete i damama, dok bi nekoga i fetvom indirektno "isključili" iz vjere. "Ćate" huškaju narod i pišu kako neistomišljenicima ne treba ni dženazu klanjati. Baš pametno i vjerski!

Direktno i indirektno u cijeloj monstruoznoj priči podržavaju ih i popovi. Nema šta, jedinstvena Bosna i Hercegovina!

Eh, evo nas na pravom putu. Vjerujete li u jedinstvenu i normalnu Bosnu i Hercegovinu? Ja više no ikada. Ne zbog interesnog jedinstva hodža i popova, već radi izvanrednih sportista i ljudi ove zemlje.

U našim reprezentacijama odavno vlada duh jedinstva. Sportisti nisu, ne mogu i nikada neće pasti na svakodnevnu šljam retoriku huškača koji na taj način "plivaju" u ovom jadnom društvu, odnosno dobro zarađuju od zanimanja "zavađanje naroda". Svako ko je jednom došao na stadion i u dvoranu kada igra reprezentacija Bosne i Hercegovine doživio je istinski preporod. Dušu i tijelo ispunio je neprocjenjivim bogatstvom i moći suživota, jedinstva, tolerancije, patriotske niti koja funkcioniše po principu istinske vjere. Voljeti vlastitu vjeru, poštovati tuđu, na terenu i tribinama boriti se jedni za druge, a sve sa jednim ciljem. Ciljem, zajedničke pobjede krvlju natopljene i voljene zemlje.

Vjera u Boga, svoju državu i ljude

A, sada spektakl. Edin Džeko, idol mnogih Bosanaca i Hercegovaca u Engleskoj je nepunih pola godine, a već je uzeo jedan trofej. Postao je pobjednik FA Cupa. Zlobnici će reći nije igrao u finalu. Odgovorit ćemo im, ako su zaboravili, a ko je dao golove koji su u ranijoj fazi takmičenja trasirali put Manchester Cityja ka peharu. I kada su građani podigli pehar cijeli svijet pričao je o Bosni i Hercegovini. Ogrnut zastavom žuto-plave boje sa zvjezdicama Džeko je slavio sa saigračima. Slika je obišla planetu. Sarajlija je britanskim novinarima na našem jeziku govorio: "Mačester je šampion". Bravo Edine majstore!

Saša Papac, fudbalski genijalac iz Mostara i protekle sezone briljirao je na Ostrvu. Sa Glasgow Rangersom opet je osvojio titulu prvaka Škotske. I on je osvajanje trofeja proslavljao sa zastavom Bosne i Hercegovine u rukama i oko vrata. Bravo Sale majstore!

Da je zastava Bosne i Hercegovine sve više u modi na cijelom teritoriju države, koja polako, možda sporo, ali sigurno postaje pravna i normalna, dokaz je i događaj sa Svjetskog prvenstva u kuglanju. Nemanja Galić, mladi reprezentativac BiH iz Bosanske Gradiške/Gradiške u super jakoj konkurenciji, na opće iznenađenje mnogih u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch – Zetra", prigrlio je bronzanu medalju. Na proglašenje pobjednika krenuo je, a kako bi drugo, u zagrljaju svojih prijatelja iz reprezentacije, ali i zagrljen zastavom svoje Bosne i Hercegovine. Bravo Nemanja majstore!

Primjeri Edina, Saše i Nemanje vjera su u Boga, svoju državu, ljude u njoj i naše zajedničko bolje sutra.

To su vjeronauke pod zastavom Bosne i Hercegovine!