sport
399

Edin Branković već 14 godina obara rekorde i osvaja zlatne medalje za BiH

Piše: M. N.
Uspješni sportista i seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju Edin Branković trenutno se nalazi u Bakuu gdje je izabran za člana Organizacionog komiteta Prvih evropskih igara. Ovu časnu funkciju dobio je zahvaljujući odličnim rezultatima u raznim svjetskim takmičenjima, te zbog uspješno obavljene funkcije mladog ambasadora na Omladinskim olimpijskim igrama 2012. i 2014. godine.
Edin Branković
Edin Branković

Na Prvim evropskim igrama Branković je zadužen za kompletni menadžment dvorane državnih sportova. On i njegovih pet kolega organiziraju 1.200 ljudi u jednoj smjeni u dvoranu u kojoj se održavaju takmičenja iz sportova hrvanje, džudo i sambo.

"Zaduženje sam dobio nakon mjesec dana treninga u Games Academyju. Sada, tokom Igara ispostavlja se da je ovo najpoznatija i najposjećenija dvorana. Poseban znak uspješne organizacije je činjenica da je u prva četiri dana za redom dvoranu posjetio i predsjedink Azerbejdžana", rekao je Branković za Klix.ba.

Omladinske olimpijske igra, Nanjing, 2014. godina
Omladinske olimpijske igra, Nanjing, 2014. godina

Podršku za ovu funkciju dobio je od Olimpijskog komiteta BiH i Saveza klizačkih sportova BiH za koji je, braneći boje BiH, osvojio veliki broj medalja i nagrada. Uprkos velikoj odgovornosti i obavezama u sklopu Igara, Branković nije zapostavio karijeru brzog klizanja.

"Uporedno sa aktivnim treninzima brzog klizanja fokusiran sam i na edukaciju tako da sam u ovoj sezoni imao podršku menadžera i nisam zapostavio aktivne nastupe za reprezentaciju BiH. Ostvario sam vrhunske rezultate na svjetskom kupu u Koreji (top 20) i polufinale Evropskog prvenstva. Trenutno sam se posvetio izučavanju menadžmenta i učenju jezika u sklopu Igri", rekao je Branković.

Brzim klizanjem počeo se baviti na prijedlog mame i iz zabave, no vremenom je postao profesionalac za kojeg znaju svi u svijetu sporta. Svoju karijeru započeo 2001. godine i uprkos tome što nije imao adekvatne uvjete niti timsko osoblje koje bi ga podržalo i pratilo, Edin nije odustao tokom ovih 14 godina. Uz velika odricanja i naporni rad, on je mladi ambasador koji pomaže da olimpijski duh ostane u Sarajevu i sa narednim generacijama.

"U početku je to bila dječija zanitželja, a sada je želja za ostvarivanjem vrhunskih rezultata i predstavljanjem BiH kao ambasador sporta i vrijednosti koje sport nosi. Posebno mi je motivirajuća činjenica da kroz treniranje i sportske aktivnosti menadžmenta imam mogućnost prezentovati vrijednosti razumjevanja po čemu je naša zemlja poznata i unikatna u svijetu", istakao je.

Svjetski kup, SAD, 2009. godina
Svjetski kup, SAD, 2009. godina

Zahvaljujući Brankoviću i reprezetativcima Nihadu Bašiću, Tariku Omeragiću i Samri Selimbegović, te drugim klizačima i njihovim uspjesima, BiH je u ovom sportu nauspješnija zemlja u regionu.

"Iz godine u godinu brzo klizanje postaje sve popularnije naročito od kada je štafeta BiH osvojila prvu zlatnu medalju na Balkanskim Igrama 2014. Značajno je istaći da BiH ima najbolje klizače u regionu u svim kategorijama. Klizački sportovi u BiH imaju izuzetno interesovanje. Organizacija EYOF 2017 je prilika da zimski sportovi dobiju dvoranu u kojoj će se klizački sportovi omasoviti i gdje će klizači imati mogućnost treninga za još veće svjetske rezultate. Jedna od mogućnosti je i pokretanje škole klizanja koja će biti dizajnirana kao škola plivanja u Kantonu Sarajevo gdje svaki učenik mora proći kroz školu. Time se postiže omasovljavanje, selekcija, održivo zapošljavanje mladih, i općenito podstiče svijest o zdravom životu kod učenika", rekao je Branković dodavši da BiH ima kadar koji može podržati ovakve projekte, ali i formirati vrhunske sportiste.

Istakao je kako se nada da će ledena dvorana s minimalnim zahtjevima biti izgrađena uskoro.

Nakon što završi s Igrama, Branković će se fokusirati na ostvarivanje sljedećeg cilja, a to je ostvarivanje olimpijske norme za Pjongjang 2018., te će nastaviti obavljati funkciju mladog ambasadora BiH.

Slovenija, 2014. godina
Slovenija, 2014. godina

Uspjesi: • Zlatna Medalja Balkansko Prvenstvo 2014. (Celje) • Bronzana medalja na 1500m Balkansko prvenstvo 2013. (Izmit) • Državni prvak 2014. i rekorder na 500, 1000, 1500 m • Top 15 na EP i Svjetskim Kupovima • Evropsko prvenstvo: polufinalist 2010(Dresden), 2011 (Herenveen), Dordrecht (2015)

• World Cup: Finalist (Dresden), polufinalist 2010, 2011, 2012, 2014. • Top 10 na SP za juniore 2010. (1500m) • 2004-2009. zlatni klizač regiona “Alpe Adria Trophy” kroz juniorske kategorijie • Dobitnik stipendija Međunarodne klizačke federacije kao junior sa progresivnim rezultatskim napretkom

Historijski rezultati za BiH: Nakon, Taipei-a(WJCH 2010.,top 10), Dresdena (EP 2010.,top15), uslijedio je novi kontinuitet uspješnih nastupa na: EP 2011., 2015 (polufinale 1500m, 15.mjesto), svjetskim kupovima: (polufinala 2011, 2012, 2014, Finale B i 13. mjesto (2011.). Na Balkan Championship 2014. osvojio je Zlato. BiH je prvi put nastupila u štafeti na međunarodnom takmičenju na Balkanskom prvenstvu 2014 i osvojila zlatnu medalju. Na navedenim ovim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja.