Paradoks odluka
86

Do kad će plivači iz Sarajeva jedini od sportista ispaštati zbog mjera kantonalnih vlasti

E. B.
Olimpijski bazen Otoka je zatvoren za sportiste od 23. marta (Foto: D. S./Klix.ba)
Olimpijski bazen Otoka je zatvoren za sportiste od 23. marta (Foto: D. S./Klix.ba)
Aktuelne zabrane koje je Vlada Kantona Sarajevo nametnula tokom borbe protiv pandemije koronavirusa pogodila je samo sportiste koji se takmiče u vodi - plivače i vaterpoliste.
Naredbom vlasti svi profesionalni sportisti u Kantonu Sarajevo mogu trenirati, ali plivači i vaterpolisti - nemaju gdje. Naime, zabranjen je rad svim bazenima uključujući i Olimpijskom bazenu na Otoci na kojem treniraju stotine sportista.

Posebno su pogođeni plivači i plivačice koje već 10. maja očekuje Evropsko prvenstvo u Budimpešti.

Lamija Medošević, članica GKVS Sarajevo, je već odustala od takmičenja na kontinentalnom šampionatu, dok će Iman Avdić učiniti sve da se takmiči u Budimpešti iako trenira u nemogućim uslovima.

Iman Avdić se za EP u Budimpešti pirprema trenirajući
Iman Avdić se za EP u Budimpešti pirprema trenirajući "na suhom"

Trinaestogodišnja Avdić je, uz Lanu Pudar, glavna nada bh. plivanja. No, za razliku od Pudar koja u Mostaru može trenirati u bazenu kao i svi plivači širom BiH izuzev Kantona Sarajevo, Avdić trenira - po suhom.

Prije skoro godinu dana Iman je trenirala u plasteniku u bazenu 3x2 metra, no sada ne može ni to.

"Mi u Plivačkom klubu Sport Time se snalazimo kako znamo i umijemo. Radimo 'suhe treninge' preko Zooma i na Bjelašnici. Totalni je apsurd da plivači ne mogu trenirati. Razumijem potrebu za zabranom, ali su mogli dozvoliti profesionalnim sportistima da treniraju u bazenu", kaže Evelin Avdić, trener PK Sport Time iz Sarajeva čija je članica njegova kćerka Iman.

"Iman je sa 13 godina izborila plasman na Evropsko prvenstvo za seniorke, a osim tog takmičenja očekuju je i nastupi na Evropskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu. Trenutno joj je onemogućeno treniranje jer sve što radimo po suhom ne može nadoknaditi trening u bazenu. Nadamo se da će uskoro bazen biti otvoren jer prvenstvo u Budimpešti počinje 10. maja, a njoj je potrebno mjesec dana da se spremi kako bi dostojno mogla prezentovati BiH", kaže Evelin Avdić.

Posljednji treninzi na Otoci su održani 23. marta i već više od dvije sedmice plivači i vaterpolisti su bez treninga, a nedavno je i predsjednik Vaterpolo kluba Invictum Enej Radan uputio apel vlastima u Kantonu Sarajevo da se dozvole treninzi u bazenu na Otoci.

Da li će do toga doći upitali smo ministra kulture i sporta KS Samira Avdića.

"Resorno ministarstvo kulture i sporta KS je zaprimilo dopis Plivačkog saveza BiH u kojem od nas traže mogućnost ublažavanja mjera kad je provođenje treninga u bazenu u Kantonu Sarajevo u pitanju. Ja ću kao resorni ministar na sjednici Vlade, odnosno Kriznog štaba KS koje će biti održano u narednim danima to delegirati jer u potpunosti razumijem njihove potrebe, potrebe naših plivačkih reprezentativaca koji se spremaju tako da ću učiniti sve da im se dozvoli povratak na treninge u bazenima", poručio je Avdić.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić se zalaže za povratak sportista u bazene (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić se zalaže za povratak sportista u bazene (Foto: D. S./Klix.ba)

Što se tiče samog bazena, on će biti spreman pet dana nakon što kantonalne vlasti daju "zeleno svjetlo".

"Mi smo uradili generalni remont, dezinfekciju, zamjenu filtera i sve ostalo što je neophodno za funkcionisanje bazena, te je on sada spreman za upotrebu. Sva svjetska istraživanja o nastanku i životnom vijeku koronavirusa su donijela zaključak da je voda unutar bazena trenutno jedno od najsigurnijih i najčišćih mjesta za boravak. Kada dobijemo dozvolu za rad odmah ćemo početi bazen puniti vodom, a taj proces traje pet dana. Također, nadam se da će vlasti dozvoliti dolazak na bazene i rekreativcima jer bi u protivnom bazen poslovao u velikom minusu s obzirom da nam rekreativni plivači donose velike prihode". rekao je Enes Peštek, direktor Olimpijskog bazena Otoka.

Olimpijski bazen Otoka je u potpunosti očišćen i dezinfikovan
Olimpijski bazen Otoka je u potpunosti očišćen i dezinfikovan

Podsjetimo, aktuelne mjere zabrane važe do 12. aprila, a ukoliko se usvoji zahtjev Plivačkog saveza, početkom naredne sedmice plivači i vaterpolisti bi ponovo mogli početi trenirati na Olimpijskom bazenu Otoka.