sport
388

"Djevojke na trčanju“: Prvi socijalno odgovorni projekat ove vrste u BiH.

Nakon brojnih uspješnih projekata, nevladina organizacija “Marathon” Sarajevo će organizovati i drugu trku u Bosni i Hercegovini samo za djevojke: "Djevojke na trčanju 2014“.

U lijepom i mirnom Vilsonovom šetalištu 14.9.2014. sa početkom u 16h, će se održati navedena trka i šetnja koje će startati ispred hotela Bristol. Na ovoj kratkoj i zabavnoj trci očekuje se učešće tri do četiri stotine pripadnica ljepšeg spola a učesnice mogu šetati ili trčati.

Sportski projekat "Djevojke na trčanju“ je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađanki ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu. Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti obilježavanju Sedmice mira, građenju zdravijeg i modernijeg okruženja a sportske manifestacije poput ove su duga praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30 000 učesnica.

Trka "Djevojke na trčanju“ je dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i šetnjom. Stoga učešće je dostupno i osobama koje ne treniraju redovno jer je cilj da što više djevojaka bude prisutno i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko okupljanje samo za djevojke.

Broj se može podići prije trke, u nedjelju 14.09., od 15h do 16h u zoni starta i cilja, pored bašte hotela Bristol Sarajevo a startnina košta samo 2 KM.

Generalni sponzor trke je USAID projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) kojem se posebno zahvaljujemo jer je na vrijeme prepoznao korisnost ovog projekta i omogućio njegovu realizaciju. Značajnu podršku cijelom projektu pružaju i slijedeći vrijedni partneri udruženja "Marathon“ Sarajevo: Sector Security, Garmin, Burn, Mita Group, Općina Novo Sarajevo, Nestle, Nivea, stomatološka ordinacija Dr. Mucić, Gracija, Magazin, Sarajevo City Centar te popularni portali Fashion.Beauty.Love i "Trčim jer štrčim“. Posebnu podršku pružio je portal Klix.ba.

Nagradni fond za prve tri učesnice je 300, 200 i 100 KM te poklon bonovi stomatološke ordinacije Dr. Mucić, kao i pehar, medalje i buketi cvijeća koje će najbrže tri učesnice takođe dobiti.

Najbrža članica škole trčanja "Klix“ će dobiti vrijedan sat za trčanje marke Garmin.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, sve učesnice će dobiti specijalne poklone partnera projekta "Djevojke na trčanju“ kao i osvježenje. Predviđen je muzički program u zoni starta i cilja.

Više informacija na oficijelnoj web stranici: www.sarajevomarathon.ba ili na FB stranici Djevojke na trčanju.