Izbor sportista godine u BiH
0

Ćiro Blažević kao predsjednik žirija

FENA
Konstituirajuća sjednica žirija Izbora najboljih sportista BiH u 2008. godini, manifestacije u organizaciji „Nezavisnih novina“, u suorganizaciji s Javnim radio-televizijskim servisom BiH, održana je u četvrtak u Sarajevu.

Na sastanku u svečanom salonu JRTVS-a BiH odlučeno je da se šire liste nominovanih u svih 12 konkurencija utvrde na idućoj sjednici žirija zakazanoj za 26. novembra u Mostaru.

Žiri je danas verificirao odluku organizatora prema kojoj je za predsjednika žirija izabran Miroslav Ćiro Blažević, selektor nogometne A-reprezentacije BiH, a za potpredsjednika Belmin Karamehmedović, urednik sportskog programa BHT 1.

Sekretar žirija je Samir Šišić, novinar u sportskoj rubrici „Nezavisnih novina“, dok su članovi naši brojni proslavljeni sportisti, kao i sportski radnici poput Nenada Markovića, Marijana Kvesića, Miše Smajlovića, Zlatana Saračevića, Josipa Glavaša, Hamida Guske... Pored njih u radu žirija učestvuju i urednici i novinari brojnih medija iz cijele BiH.

Osim najboljeg sportiste i sportistkinje BiH u 2008. godini, žiri će birati najuspješnijeg trenera BiH, ekipe, kao i najperspektivniju sportistkinju i sportistu, te najboljeg sportistu u sportu za invalide i najbolju ekipu u sportu za invalide. Bit će dodijeljene četiri nagrade za životno djelo, za fair-play godine, kao i dvije za razvoj sporta u BiH (sportska ličnost godine i sportski gest godine).

Nakon što članovi žirija u Mostaru utvrde šire liste nominovanih u svim konkurencijama, one će biti skraćene na trećoj sjednici u Banjoj Luci, 3. decembra. Posljednju sjednicu žiri će imati u Sarajevu, kada će neposredno pred svečanu manifestaciju donijeti odluke o pobjednicima u svim konkurencijama.

Izbor najboljih sportista BiH u 2008. godini, održat će se 23. decembra u sarajevskom hotelu Holiday Inn sa početkom u 20.30 sati, pod pokroviteljstvom Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a uz direktan TV prijenos na BHT 1.