Bh. ekspedicija na Mt. Everest
0

"Budimo se i spavamo pod vrhom svijeta"

FENA
Foto: zone-2000.net
Foto: zone-2000.net
Nakon desetak dana peripetija i problema u vezi s prelaskom iz Nepala u Kinu/Tibet članovi ekspedicije na Mount Everest su smjestili logor na bazi od 5.200 metara.

"Svi članovi ekspedicije se osjećaju dobro i aklimatizaciju podnose dobro i žive ekspedicijski život", kazao je za Fenu Zehrudin Isaković, bh. član ekspedicije.

Inače bosanskohercegovački alpinisti Zehrudin Isaković, Miralem Husanović i Naim Logić pokušat će, u okviru međunarodne alpinističke ekspedicije, osvojiti Mount Everest na Himalajima, koji je s 8.848 metara najviši vrh svijeta. Planirano je da to bude oko 20. maja.

Ekspedicija broji 19 učesnika iz Crne Gore, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH. Organizator tog događaja za BiH je Klub prijatelja Zemlje "Planet", a glavni organizator Extreme Summit Team iz Beograda.

Članovi ekspedicije jučer su obavili pudžu (budistički obred) u okviru kojeg se mole bogovi da ih puste u planinu te da im podari mir i dobro vrijeme. Lama koji je predvodio obred prognozirao im je dobro vrijeme i na kraju uspješnu ekspediciju te osvajanje vrha svijeta.

"U okviru ovog obreda pravi se stup na kome se stavljaju zastave država iz kojih su članovi ekspedicije. Naša bh. zastava vihori se na tom stupu ispod Everesta. Budimo se i spavamo pod Everestom", kazao je Isaković i izrazio nadu da će do kraja ekspedicije sve teći u najboljem redu.

Ekspedicija već sutra nastavlja novi klimatizacijski uspon.

Za nekoliko dana popet će se na vrh od 6.400 metara, gdje će biti u ABC isturenom baznom logoru.

"Imao sam susret s oficirom za vezu kako bismo dogovorili datume oko dolaska jakova za transport do ABC-a. Ozbiljnijih zdravstvenih problema nema, osim prilagođavanja na novu visinu i malo slabije spavanje", pojasnio je vođa ekspedicije Dragan Jaćimović.