sport
0

Britanska vlada: Logo Olimpijskih igara se neće mijenjati

Sarajevo-x.com
Britanska vlada je u srijedu potvrdila kako neće zahtijevati od organizatora Olimpijskih igara koje će se 2012. godine održati u Londonu da kreiraju novi logo iako to mnogi žele. Ovakva odluka je donesena iako autori TV serije "Saved by the Bell" tvrde da je ovaj logo identičan zaštitnom znaku nekadašnje popularne TV serije.

Samo nekoliko sati nakon zvaničnog predstavljanja novog loga za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu, protiv Olimpijskog komiteta podnesena je sudska tužba zbog kršenja autorskih prava od strane autora TV serije "Saved by the Bell". Međutim, to nimalo ne zabrinjava britansku vladu, a glasnogovornik ministarstva kulture, Lord Davies od Oldhama, izjavio je kako će upravo ovaj logo za čije je osmišljavanje, između ostaloga, utrošeno skoro 600.000 eura "oblikovati karakter i identitet Olimpijskih igara". Također je dodao da je organizacioni odbor londonskih Olimpijskih igara jedini odgovoran za logo.

Autor i producent tinejdžerske TV serije "Saved by the Bell", Peter Engel, je izjavio: "Ovo je nečuveno. Da su nas samo kontaktirali, mi bismo vrlo rado sarađivali. Ali ovo... ovo je pravi šamar producentima i fanovima."

Negativna reakcija javnosti na logo mogla bi rezultirati gubitkom u prodajnim rezultatima za predstojeće Olimpijske igre, jer najveći dio finansiranja ovog sportskog spektakla zavisi od prodaje suvenira.