sport
267

Brian Grubb pionir wakeskatinga za Klix.ba: Oduševljen sam ljepotom BiH

Piše: Edin Isanović
Nedavno je na Bjelašnici boravio Brian Grubb, pionir wakeskatinga i čovjek sa najviše medalja u ovom sportu. Amerikanac sa Floride u stalnoj potrazi za izazovima nije imao za cilj da se okuša u slalomu ili spustu. Umjesto toga želio je da svoj tipično ljetni sport premjesti u potpuno novo okruženje – u divlju ljepotu Bjelašnice.

Kada je Brian vidio fotografije Studenog potoka kraj sela Umoljani na Bjelašnici bio je fasciniran prizorom ovog jedinstvenog potoka koji beskrajno vijuga kroz dolinu na Bjelašničkom platou. Nije mu dugo trebalo da odluči doći i na ovoj lokaciji probati vožnju wakeskateom.

Inače, wakeskating je vodeni sport nastao kao adaptacija wakeboardinga u kojoj noge nisu vezane za dasku, što omogućava veću slobodu pokreta i izvođenja trikova. Ako je wakeboarding kombinacija skijanja na vodi, snowboardinga i surfanja, onda je wakeskating bliži "skejtanju na vodi".

Vozača užetom vuče motorni čamac ili vodeni skuter, ili se koriste vitla i kružni sistemi vučnih kablova. Grubb ističe kako je još 1999. godine počeo da se bavi ovim sportom, a iznenađen je ljepotama grada na Miljacki i olimpijske planine.

"Oduševljen sam Sarajevom, nevjerovatno je da tako blizu glavnog grada BiH ima nekoliko planina pogodnih za treniranje. Praktično pola sata od aerodroma. Stigao sam sa namjerom da ovaj sport izvadim iz kutije - da postane popularniji. Izuzetno mi se dopala lokacija na kojoj sam sve radio, bilo je to na Bjelašnici u Umoljanima. Ovo nije nešto svakidašnje. Radili smo na vodi i snijegu", kaže Grubb za Klix.ba.

Brian i njegova ekipa ostali su bez daha kada su uživo ugledali snježnu dolinu čiju je bjelinu sjekla jedino linija potoka nalik na trag zmije u pijesku. Saznali su i razlog zašto mještani.

Studeni potok zovu još i Zmajev rep. Legenda kaže da je zmaj krenuo da napadne selo i svojim repom ostavio trag od kojeg je nastao Studeni potok.

"Ovdje je sve puno drugačije nego što sam očekivao da će biti. Potok mi se svidio, ali je bio mali da bi se na njemu radio wakeskate. Uz potok smo koristili snijeg i balvane tako da smo radili trikove na vodi, snijegu i preko balvana. Sve s ciljem da se napravi što duža vožnja“, istakao je naš sagovornik.

Dakako, priprema staze nije bila nimalo lagan zadatak. No, ekipa je uspjela. Onda je bio red na Briana da pokaže šta zna. Vitlo i konopac su ga vukli, a on je na svojoj dasci vozio kroz duboki snijeg. Po vodi se vraćao se na snijeg i ponovo skakao u vodu, sve vrijeme izvodeći neke od svojih omiljenih akrobacija.

Naglašava da ovaj sport nije opasan ako se pridržavate pravila.

"Opasno je ako se recimo voziš iza broda koji te vuče pri velikim brzinama. Ipak, ako slijediš sva pravila i duže vrijeme treniraš onda je opasnost manja. Trudimo se da se ovaj sport prestane prepoznavati kao ljetni. Pokrećemo ga i na snijegu i drugim podlogama. Počeo je na Floridi, odakle sam ja. Posljednjih nekoliko godina je postao izuzetno interesantan. Naravno, primat drže SAD. Ipak, širi se po svijetu. Sada se na velikim jezerima i bazenima prave kablovi pomoću kojih se izvode trikovi. Ponavljam, totalno je drugačije na Balkanu od onoga što sam očekivao. Bilo je prelijepo, uživao sam u svemu. Prvi put sam tu, nemam puno informacija o razvijenosti ovog sporta u ovom regionu. Čuo sam da je ovdje održana Olimpijada. Sretan sam što sam u Sarajevu, gledao sam neke slike grada“.

Najveći izazov bilo je vrijeme koje se mijenjalo nekoliko puta dnevno - od jakog snijega do potpuno sunčanog vremena u samo nekoliko sati. No, nakon sedam dana smrzavanja i napora, sve se isplatilo. Brian je bio više nego zadovoljan vožnjama i trikovima koje je izveo, a ekipa fenomenalnim snimcima koje su napravili i koji će svakako biti dobra promocija prirodnih ljepota i turističkih potencijala BiH.

Na kraju je Brian istaknuo da se tokom godine organizuje nekoliko nadmetanja.

"U SAD-u i Kanadi se održavaju dva velika takmičenja godišnje. Jedno je iza broda, a na drugom vozimo uz pomoć kablova. Ima još oko 10 nadmetanja za vrhunske sportiste. Uglavnom u dvije pomenute države. Prošle godine sam pobijedio na nadmetanju iza broda. Bio sam prvak SAD-a i svijeta. Osvajao sam nekoliko turnira. Većina takmičara su moji dobri prijatelji. Radimo sve zajedno na promociji, ali kada krene postajemo najljući rivali. Poslije nadmetanja opet smo veliki prijatelji. Otprilike idemo 23 kilometra na sat iza broda. Dižemo se u zrak i radimo trikove. Recimo, ide se u jednu stranu jezera, potom u drugu. Može se uraditi oko pet trikova. Dva puta se smije pasti, ako se to desi treći put može doći do diskvalifikacije. Ne mjeri se brzina nego trikovi", zaključio je Grubb.