Sjajan meč
175

Usik u spektaklu pobijedio Furyja i postao neprikosnoveni prvak teške kategorije

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski bokser Oleksandr Usik (37) večeras je u saudijskom Riyadhu pobijedio Britanca Tysona Furyja (35) te tako postao neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Britanac je uoči borbe držao WBC naslov osvojen 2020. godine pobjedom nad Deontayem Wilderom, dok je Ukrajinac imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Anthonyja Joshuu.

Sada su svi pojasevi u vlasništvu Usika, koji je postao prvi neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji još od 1999. godine kada je okrunjen Lennox Lewis.

Ukrajinac je pobjedu odnio nakon što se meč održao svih 12 rundi i podijeljene odluke sudija. Naime, dvojica sudija su procijenila da je Usik bio bolji, dok je treći smatrao da je to bio Britanac.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Usik je zadao nekoliko dobrih udaraca, dok se Fury branio i usput zabavljao publiku grimasama i provokativnim pokretima. Nastavio je Usik i u drugoj rundi blago dominirati, ali niko nije uspijevao zadati udarac kojim bi uzdrmao rivala.

Fury je napokon u trećoj rundi pokazao raskoš svojih bokserskih vještina te je ova runda bila dosta ujednačena. I u četvrtoj rundi je Fury bio dosta pasivan, dok se Usik u nekoliko navrata žalio na nedozvoljene udarce.

Gotovo u identičnom ritmu boksalo se i u petoj rundi, s tim da je Usik bio znatno manje agresivan u odnosu na početak meča. Fury je u šestoj rundi u potpunosti dominirao te je zadao nekoliko opasnih udaraca i time vratio borbu u egal.

Sedma runda protekla je dosta oprezno s obje strane. Fury je opet uputio odličan aperkat, a Usik se vratio na kraju runde. Međutim, niko i dalje nije bio uzdrman. Usyk je u osmoj uputio možda i najjači udarac, koji je napokon skinuo osmijeh s lica gorostasu iz Britanije.

Usik je potom potpuno razbio Britanca u devetoj rundi. Fury je bio uzdrman te ga je na kraju samo brojanje i zvono spasilo poraza u toj rundi. Te trenutke pogledajte ovdje.

Već u narednoj rundi Usik je "povukao ručnu" očito svjestan da je u velikoj prednosti.

U istom ritmu su se borili i u predzadnjoj rundi i bilo je jasno da će Fury u posljednjoj krenuti na sve ili ništa. Razmijenila su obojica nekoliko dobrih udaraca u posljednjoj rundi, a nakon zadnjeg udarca u gong uslijedio je zagrljaj dvojice velikih šampiona.