Za srebra na EP
102

Olimpijski komitet BiH novčano nagradio taekwondoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića

E. B.
Foto: OK BiH
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je novčano nagradio naše taekwondoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića za uspjeh koji su postigli na Evropskom prvenstvu.
Olimpijski komitet BiH je Štetić i Husiću dodijelio po 5.000 KM, a njihovim trenerima po 2.000 KM za osvojene srebrene medalje na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Sofiji.

To su bile prve seniorske taekwondo srebrene medalje za Bosnu i Hercegovinuu historiji, a tim povodom, predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednici Milanko Mučibabić i Izet Rađo, te generalni sekretar Said Fazlagić primili su u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH delegaciju iz taekwondoa, predsjednika Taekwondo saveza BiH Augusta Orlovića, člana Izvršnog odbora Taekwondo saveza BiH Samira Šarića, sportiste Mariju Štetić i Nedžada Husića, te trenericu Lidiju Katalinić-Špoljarić i trenera TKD Novi Grad Belmira Berberovića.

Ovom prilikom je Predsjedništvo OK BiH uručilo sportistima i trenerima nagradu sa ukupnim novčanim iznosom od 14.000 KM, te se na taj način zahvalili našim sportistima i trenerima na vrhunskim rezultatima i naporima koji ulažu u ovim posebnim vremenima, kada je i samo putovanje na takmičenje izazov.

"Sretni smo što imamo takav tim i veliku podršku iza sebe i nadamo se da ćemo to opravdati, te se iskreno nadam da će nas olimpijski komitet BiH nastaviti pratiti i u narednom olimpijskom ciklusu", rekla je Štetić.

"Svakako da su utisci pozitivni i nagrada koju smo Marija i ja dobili će nam pomoći itekako u daljem trenažnom procesu," izjavio je Husić.

Oboje sportista su istakli da će pružiti svoj maksimum u narednom kvalifikacionom takmičenju u maju, te nisu htjeli unaprijed prejudicirati mogućnost kvalifikacija na Olimpijske igre u Tokiju, već su istakli da radije biraju da njihova djela i rezultati govore za njih.

Marija je od mjeseca septembra 2020. postala korisnik olimpijske stipendije, te se tako pridružila timu od 15 sportista koji već uživaju stipendiju za OI u Tokiju.

Nedžadov potencijal je već prepoznat , te mu je na Izboru sportiste 2018. godine u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH dodijeljena nagradu Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora.

Također je putem projekta "Road to Tokyo" finansijski podržan sa iznosom od 5.500 KM kako bi se što kvalitetnije pripremio i pokušao ostvariti olimpijsku normu.

"Ono što je mene najviše dojmilo u Olimpijskom komitetu BiH je jedna susretljiva i prijateljska atmosfera, jako ugodno se ovdje osjećam, a vidim po Mariji da se i ona tako osjeća. Vidim da su ovdje ljudi koji prepoznaju sport i to je zapravo ono što sportaši i treneri i svi koji stoje iza sportaša trebaju. Svi trebamo materijalnu pomoć, ali ljudska komponenta znači najviše,“ komentirala je trenerica Lidija Katalinić-Špoljarić podršku Olimpijskog komiteta BiH.