Uzbudljiva noć u Sarajevu
331

Fabjan nokautirao Spahovića za kraj FNC borilačkog spektakla u Zetri

D. P.
Fantastična noć u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Velikom borbom Tomislava Spahovića i Mirana Fabjana okončan je spektakularan MMA događaj FNC 14 u sarajevskoj Zetri, a na kraju je Slovenac slavio tehničkim nokautom u trećoj rundi.
Sarajevo i dvorana Zetra večeras su bili domaćini velikog Fight Nation Championship eventa, posljednjeg za 2023. godinu, a brojni gledatelji imali su priliku uživati u devet borbi u kojima su nastupili i neki naši takmičari.

Nesretnim porazom Teufika Šehića od Luke Ceranje počeo je spektakl od 19 sati, a fanovi su čekali posljednju borbu, glavnu borbu večeri, kada su se u kavezu našli domaći predstavnik Tomislav Spahović i Slovenac Miran Fabjan.

Prva runda bila je vrlo zanimljiva. Spahović je odlično napravio rušenje na samom startu i sve vrijeme je imao situaciju koju je i priželjkivao. Fabjan je bio u podređenom pogođaju, ali je iz donje pozicije uspio napraviti nekoliko dobrih udaraca laktovima.

Na startu druge runde Fabjan je izveo tri dobra low-kicka, ali je Spahović odmah krenuo u rušenje i uspio ga napraviti iz drugog pokušaja. Pola minute prije kraja druge runde, sudija je podigao borbu u stojku i tada smo vidjeli impresivnu borbu.

U trećoj rundi sudija je prekinuo borbu i tehničkim nokautom slovenački borac odnosi veliku pobjedu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

No, nije samo ta borba privukla pažnju sarajevske publike. Gledatelji u Zetri su zaista imali priliku uživati i u ranijim obračunima u kojima smo vidjeli i nekoliko iznenađenja.

Rođeni Sarajlija s bečkom adresom Darko Banović savladao je u vrlo tijesnom meču iskusnog Meksikanca Marca Beltrana. Banović je nakon pobjede uzviknuo "Jedna si jedina" i tako izazvao oduševljenje i ovacije sarajevske publike.

Uspješan povratak u kavez imao je i vinkovački nokauter Mario Žgela koji je razornim udarcima savladao Brazilca Mateusa Mesaroša. Nakon što ga je u nekoliko navrata na startu Brazilac pokušao srušiti, pretrpio je razorne udarce Žgele i morao se predati na kraju.

Iznenađenje je priredio italijanski borac Alessandro Capone koji je nanio prvi profesionalni poraz Bugarinu Rusiju Minevu. Borba je završena u prvoj rundi nakon što je Italijan pogodio sjajan udarac i bacio Mineva na pod.

Braća Sičaja uspjeli su upisati pobjede. U preliminarnom dijelu večeri Ivan Sičaja savladao je Nemanju Todorovića većinskom odlukom sudija (28-28, 29-28, 29-28). Njegov brat Tomislav Sičaja slavio je jednoglasnom odlukom sudija (30-27 x3) protiv Turčina Ahmeta Rasima Pale.

U jednoj od najkvalitetnijih borbi večeri Rony Jason je zahvaljujući preokretu i sjajno odrađenoj trećoj rundi uspio savladati favorizovanog Tariela Abbasova.