sport
0

Bolting vikend u Blagaju 31. januara

Klix.ba
U saradnji sa Omladinskim Klubom Novi Val iz Blagaja, grupa penjača predvođena Salihom Mulaosmanovićem, Vedranom Ugljenom i Denisom Josipovićem održat će bolting vikend u Blagaju 31. januara.

Cilj događaja je afirmacija i promocija ogromnog potencijala za sportsko penjanje u okolini Blagaja.

Pored samog opremanja novih smjerova, cilj je također unapređenje penjačke scene te penjačke ponude u Bosni i Hercegovini općenito.

Osim blage klime koja omogućava penjanje tokom cijele godine, Blagaj obiluje velikim količinama visokokvalitetnog vapnenca.

Kraško područje u kojem se nalazi sam Blagaj je utjecalo da je stijena izuzetno obogaćena mineralima, što je uzrok stvaranja neograničeno mnogo oblika stjenovitih formi i struktura koje su savršene za pravljenje smjerova, kako za početnike, tako i za najbolje penjače koji se penju na više atletske smjerove, od jednodužinskih smjerova do sportskih višedužinaca.

Raritet je da jedno mjesto na tako malom geografskom području sadrži sve predhodno navedeno, a penjališta sa atletskim smjerovima u BiH zasad faktički i ne postoje.

Prepoznavši potencijal i mogućnosti u neposrednoj blizini Eco Centra u Blagaju, organizatori su u saradnji sa Omladinskim Klubom Novi Val Blagaj odlučili da organizuju događaj koji će okupiti penjače iz cijele regije.

Bolting vikend bit će održan od 31.1. do 1.2.2015. godine od 10 sati.

"Ako vremenski uslovi, odnosno padavine, ne budu pogodovali, događaj će se moći pomjeriti sa unaprijed utvrđenim terminom o kojem će sami sudionici biti obaviješteni na vrijeme", navode organizatori.

Za same učesnike u uređivanju penjališta je osiguran prostor za spavanje, uz kulturni sadržaj svojstven isključivo penjačima.