sport
1

Bh. sportski novinari ne mogu na Kongres AIPS-a jer nemaju novac za avionske karte!?

Klix.ba
Nakon dvije decenije sportski novinari iz Bosne i Hercegovine obnovili su članstvo u AIPS-u, Svjetskoj asocijaciji sportskih novinara. Iako su dobili poziv da prvi put nakon rata učestvuju na Kongresu AIPS-a u Bakuu, po svemu sudeći neće putovati u Azerbejdžan, iz prostog razloga što nemaju novca da plate avionske karte!

Iako su se obraćali na više adresa za podršku i pomoć, sluha i odgovora, kako kažu predstavnici sportskih novinara, nije bilo.

Asocijacija sportskih novinara i Sekcija sportskih novinara, koja djeluje u sklopu Društva novinara BiH, zahvaljujući brojnim aktivnostima uspjela je vratiti članstvo u AIPS-u. To je važno jer su godinama naši sportski novinari bili izolovani, bez mogućnosti da dobiju i novinarske iskaznice te organizacije.

Upravo zahvaljujući brojnim akcijama, a posebno prošlogodišnjom organizacijom prvenstva sportskih novinara Jugoistočne Evrope u malom nogometu, čiji su bili domaćini, definitivno je obnovljeno članstvo bh. sportskih novinara s krovnom organizacijom.

Sportski novinari su uspostavili odličnu saradnju sa asocijacijama i kolegama iz regiona, sudjelovali u humanitarnim akcijama, igrali diljem BiH, od Orašja, preko Srebrenice, Vlasenice, Lukavice, Mostara, do Čitluka...

"Nažalost, samo su rijetki pojedinci i institucije pokazivali zanimanje i sluha za rad Asocijacije sportskih novinara. Odlazak na Kongres AIPS-a je upitan najviše zbog nedostatka sredstava za avionske karte za predstavnike Asocijacije, koja nema svoje izvore finansiranja", kazao je Sinan Sinanović iz Asocijacije sportskih novinara BiH i urednik Avazovog Sporta.

Prisustvo Kongresu sportskih novinara iz cijelog svijeta u Bakuu važno je zbog statusa bh. sportskih novinara, ali i predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu. Iako su probijeni svi rokovi za prijavu, iz AIPS-a su bh. novinarima ostavili mogućnost da do 23. april 2014. godine potvrde dolazak u Baku.