Trogodišnja zabrana
7

Jedan od najvećih Tukinih rivala suspendovan zbog dopinga, propušta Olimpijske igre u Parizu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nijel Amos, jedan od najvećih rivala Amela Tuke proteklih godina na 800 metara, je suspendovan na tri godine zbog dopinga i neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Jedinica za integritet atletike saopštila je da je 29-godišnji trkač iz Bocvane bio pozitivan na zabranjenu supstancu GW1516 na prošlogodišnjem testiranju uoči Svjetskog prvenstva u Eugeneu.

Supstanca GW1516 je razvijena da pomogne u izgradnji izdržljivosti i sagorijevanju masti, ali je tokom testova na glodarima otkriveno da izaziva rak.

Amos je tako 12. jula prošle godine suspendovan na neodređeno, a jučer je objavljeno da je dobio trogodišnju zabranu takmičenja. To znači da će se na stazu moći vratiti 11. jula 2025. godine.

Osvajač srebrne olimpijske medalje na 800 metara na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je trebao dobiti četiri godine suspenzije, no prihvatio je krivicu i kazna mu je umanjena, no i dalje će propustiti Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Amos je 2012. godine kao 18-godišnjak izjednačio treće najbolje vrijeme u historiji na 800 metara kada je osvojio srebro u Londonu, a njegov tadašnji rezultat 1:41.73 je i dalje svjetski juniorski rekord.