sport
285

Amel Tuka i Aleksandra Samardžić najbolji sportisti BiH za 2015. godinu

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amel Tuka izabran je za najboljeg sportistu, a Aleksandra Samardžić za najbolju sportistkinju BiH u 2015. godini u 15. izboru Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.

Tuka je ove godine osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u atletici u Pekingu i tako postao prvi bh. takmičar kojem je to pošlo za rukom. Osim toga, Tuka je na mitingu Dijamantske lige u Monaku postavio najbrže vrijeme ove godine na 800 metara (1:42:51 minuta).

"Hvala svima koji su mi bili podrška. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Ghediniju koji je od mene napravio vrhunskog sportistu i naravno mojoj porodici koja mi je bila najveća podrška", izjavio je Tuka.

Uz njega, u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu BiH su još bili košarkaš Džanan Musa i džudista Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, ove godine je između ostalog osvojila dva evropska odličja. Na EP do 21 godine u austrijskom Obertwartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP za mlađe seniorke u Bratislavi.

"Kao mlada sportistkinja željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se 'Nezavisnim novinama', BHRT, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić", izjavila je Samardžić.

Osim nje, u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Na svečanoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Najbolja ekipa je kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja je na aktuelni prvak Evrope, a selektor te ekipe Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015. godini.

Damir Beljo je dobio nagradu za fair-play, najperspektivniji sportisti su košarkaš Njegoš Sikiraš i plivačica Emina Pašukan.

Biciklista Tihomir Kuvalja je dobio nagradu za razvoj sporta. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. fudbala Elvedinu Varupi.

Isto priznanje otišlo je u ruke Asima Šakića, čovjeka koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu sa mladima.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najbolja ekipa u sportu za invalide.

Biljana Nedić, članica Košarkaškog kluba invalida Vrbas je najbolja sportistkinja u sportu za invalide.

Nagrada čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine otišla je u ruke džudiste Haruna Sadikovića.

Izbor najboljeg sportiste BiH koji je ove godine doživio svoje 15. jubilarno izdanje održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i uz partnerstvo sa Olimpijskim komitetom BiH, a žirijem je predsjedavao nekadašnji fudbaler Refik Šabanadžović.