sport
0

Alispahić: Ako grčki sudija nije prekinuo utakmicu, morao je to učiniti Slišković

FENA
Divljaštvo koje se dogodilo u Beogradu neviđeno je u historiji sporta. Grčki sudija je bio dužan da prekine utakmicu u kojoj po tribinama padaju bombe, lome se ljudske lubanje, odsijecaju prsti... Ali, ako to već nije učinio grčki sudija, kojemu nije smetalo ovo dosad najveće divljanje u historiji evropskog fudbala - morao je to učiniti selektor bh. reprezentacije Blaž Slišković.

To je stav publiciste i novinara Fatmira Alispahića u vezi sa sinoćnjom nogometnom utakmicom između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore na stadionu Marakana u Beogradu, u kome on tvrdi da je bh. selektor "morao prekinuti utakmicu, povesti naše momke u svlačionicu i tako iskazati protest zbog organiziranog i toleriranog masakra na Marakani".

Alispahić smatra da je Slišković bio dužan to učiniti iz nekoliko razloga. Kao prvo navodi da u atmosferi divljačkog, fašističkog pakla nema smisla igrati fudbal.

-Ugroženo je pravo naših igrača da se osjećaju bezbjednim. Ako već domaćini i sudije nisu mogli ili htjeli omogućiti sigurnost našim igračima, trebao je to učiniti selektor, povlačeći ih s terena. Drugo, naš selektor je trebao zaštititi naše navijače. Valjda je to jedan te isti tim?! Zašto bi se naši navijači žrtvovali za reprezentaciju, izlagali se putovanju, trošku, pa i opasnostima, a da se selektor ne žrtvuje za njih, kad su im ugroženi životi?! Treće, da je Slišković prekinuo utakmicu, desetostruko bi se veća medijska sramota sručila na Beograd, dok će ovako, za nekoliko sati, sve pasti u zaborav - Alispahićeve su riječi. Njima on dodaje i to da "sport gubi svaki smisao ako je povod za masakr i ugrožavanje ljudskih života".

Sinoćnja događanja na Marakani Fatmir Alispahić upoređuje s osvjedočenim fašističkim režimima Hitlera i Musolinija, kao režimima "koji nisu bacali bombe po protivničkim navijačima". Naglašava i to da "civilizacija ne pamti da je policija jedne zemlje pomagala navijačko nasilje, što se bez sumnje dogodilo na Marakani, jer se kamenice i bombe nisu mogle unijeti na tribine bez znanja organa sigurnosti".

-Beogradska policija je uredno našim navijačima oduzela sve, do upaljača i ključeva, što znači da je mogla razoružati i srbijanske huligane. Stoga je netačno izljeve neofašizma na Marakani tumačiti kao navijački hir, jer iza svega stoji srbijanska država koja je samo formalno glumila čuvara reda - navedeno je u Alispahićevom komentaru.

Na kraju, Alispahić smatra kako ne stoji ocjena komentatora da su bh. reprezentativci igrali loše ili prosječno. Naprotiv, ustvrdio je kako je to njihova najzrelija igra dosad.