sport
113

Adnan Ćatić optužen za uzimanje dopinga, poručio da mu je savjest čista

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački bokser bh. korijena Adnan Ćatić alias Felix Sturm je optužen za uzimanje dopinga nakon što je u njegovom uzorku urina pronađena nedozvoljena supstanca stanozolol.

"Ovo je sve smiješno. Udruženje njemačkih profesionalnih boksera nije obaviještena o ovome. To je javljeno samo mom fitness treneru i meni. Do sada sam stotinu puta testiran i uvijek sam bio čist. Moja savjest je apsolutno čista i moj advokat će preuzeti na sebe ovaj slučaj", izjavio je 37-godišnji Ćatić za njemačke medije.

Dodao je kako sigurno nije riječ o supstanci koja se nalazi u dijetetskim suplementima koje je uzimao.

"Deset godina koristim njemačke proizvode i uvijek uzimam iste dijetetske proizvode prije borbi. Napravit ću listu svih supstanci koje sam unosio u organizam 12 sedmica prije borbe. Nišra nema nedozvoljeno na toj listi, siguran sam. Uvijek sam bio tu da dam uzorke urina i krvi. Od svoje 14. godine imam mišiće. Što bi mi trebao doping?", pita se Ćatić.

On je 20. februara vratio titulu svjetskog prvaka u WBA organizaciji u borbi protiv Fjodora Čudinova, nakon čega je testiran na doping.

"A" uzorak je pokazao tragove stanozolola u njegovom urinu, a Ćatić će iskoristiti pravo na "B" uzorak.

"U mnogo slučajeva 'B' uzorak pokaže da je 'A' lažan. Ja se ne brinem jer nisam uradio ništa sto posto", poručio je Ćatić.

Ukoliko se ispostavi da je koristio nedozvoljenu supstancu, osim oduzimanja titule prijeti mu i dvogodišnja suspenzija.

Predsjednik Udruženja profesionalnih boksera Njemačke Thomas Pütz je izjavio kako ne vjeruje da je Ćatić namjerno uzimao doping.

"On ima pravo da se brani. Za nas je on nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne vjerujem da je uzimao doping svjesno", izjavio je Pütz,

Stanozolol, odnosno hydro-XY stanozolol je nedozvoljena supstanca koju često koriste bodybuilderi u izgradnji svog tijela.