sport
122

Adis Jakić: Fitness je smisao života i kralj svih sportova

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
U Blagaju je danas u organizaciji Kluba sportova "Blagaj" održan prvi seminar fitnessa i ishrane za profesionalne i amaterske sportiste.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Tim povodom razgovarali smo sa Adisom Jakićem, bosanskohercegovačkim sportistom, koji je ostvario značajan uspjeh u svijetu. Tri puta je bio evropski prvak u prirodnom bodybuildingu. Za portal Klix.ba govori o svojim sportskim uspjesima.

"Fitness je smisao života i on je sport sam za sebe. To je kralj svih sportova. Širok je to pojam koji uključuje vježbanje, pravilnu ishranu. Prije nekih petnaestak godina počeo sam se baviti fitnessom, a od 2008. godine i profesionalno. Već 2011. godine sam postao evropski prvak, zatim sam iste te godine u dvije discipline odbranio titulu. Poslije toga sam u SAD-u osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu i na taj način se upisao u historiju fitnessa. Da biste postali profesionalac, morate se profesionalno odnositi prema tome što radite", kaže Jakić.

Ističe da je ishrana najvažnija, jer je bez pravilne ishrane nemoguće postići rezultate.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Morate imati određeni tempo i tog tempa i navika se pridržavati. Što se tiče brze hrane, može se uzeti jedan obrok sedmično, ne više", kaže Jakić.

Napominje da su prirodni dodaci hrani jako bitni i da poboljšavaju kvalitetu prehrane.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
"Sportaši se iscrpljuju i prirodni dodatci prehrani su ključna stvar. Kad pričamo o dodacima ne mislim na steroide, jer smatram da su steroidi jedna od droga današnjeg društva. Ja sam pionir u korištenju dodataka prehrani. To je nešto za zdravlje, a ne protiv zdravlja. Redovno radim kontrole i korištenje dodataka prehrani je zdravo", naglašava Jakić.

Objasnio je razliku između klasičnog bodybuldinga i prirodnog fitnessa.

"To su dva različita svijeta, prvi je postizanje velike mišićne mase upotrebom steroida, i suplemenata, koji je jako štetan za zdravlje, tačnije uništavaju zdravlje. A drugi je korištenje prirodnih sredstava da biste postigli određene rezultate. Zato uvijek imate dva državna prvaka u dvije discipline", rekao je Jakić.

Foto: Facebook
Foto: Facebook