Odluka Ustavnog suda
1

Turska ukinula zabranu Wikipedije nakon dvije i po godine

M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir pozdravio je odluku Ustavnog suda Turske o ukidanju zabrane korištenja i pristupa Wikipediji.
Ustavni sud Turske donio je 26. decembra rješenje u kojem se navodi da je odluka turskih vlasti da zabrane Wikipediju u toj zemlji kršenje slobode izražavanja. Ovo je jučer objavljeno u službenim novinama.

Prvi krivični sud za mir u Ankari je, postupajući po ovoj odluci, jučer ukinuo zabranu i građani Turske ponovo mogu pristupiti Wikipediji.

"Pozdravljam ukidanje zabrane Wikipedije u Turskoj koju je sud donio jučer, dvije i po godine nakon što su vlasti odlučile blokirati ovu web stranicu. Ovo je pobjeda pristupa informacijama i slobodi izražavanja u Turskoj, za sve građane Turske koji su bili uskraćeni za pristup svjetskoj enciklopediji i za sve one koji su bili za vraćanje pristupa u protekle dvije godine", rekao je Desir.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija obraćao se više puta vlastima u vezi s ovim problemom te je i službeno posjetio Tursku u junu 2019. godine.

"Pristup informacijama i pluralističkim online izvorima je od najveće važnosti i turske vlasti trebaju to garantovati. Potrebno je učiniti još i nadamo se da će uslijediti drugi koraci jer, uprkos pozitivnim vijestima, u zemlji je još uvijek mnogo blokiranih web stranica. Blokiranje web stranica je ekstremna mjera koja ometa pravo na pristup informacijama, pravo javnosti na znanje i slobodan protok informacija koje su neophodne za moderno i demokratsko društvo", zaključio je.

Podsjetimo, zabrana je uvedena zbog članaka u kojima se Tursku optuživalo za povezanost s terorističkim organizacijama. Ukidanje zabrane na Ustavnom je sudu zatražila Wikipedia Foundation, neprofitna udruga koja održava stranice online enciklopedije.