Simulacija interakcija
13

Zahvaljujući Assassin's Creed košulji će gameri iskusiti "ekskluzivne osjećaje" kao nikada ranije

D. B.
Ukoliko ste među onima koji smatraju da igranje igre Assassin's Creed ne pruža dovoljno personalno iskustvo, sada postoji rješenje.

Ubisoft se udružio s kompanijom OWO te zajedno na tržište plasiraju Assassin's Creed Mirage košulju s haptičkim feedbackom. Kada obuče košulju, gamer dobija osjećaje kakve nije mogao dobiti ranije.

OWO-va košulja sadrži haptičke tačke na prstima, stomaku, donjem dijelu leđa i rukama, a trik je u algoritmu koji prilagođava devet valnih parametara kako bi s se simulirale različite interakcije od vjetra do bodeža. Gamer može koristiti aplikaciju za kalibraciju osjećaja u određenim igrama ili ih jednostavno zamijeniti vlastitim. Kompatibilne igre se često oslanjaju na modove (poput Fortnitea i Baat Sabera), no već postoji niz nativnih igara kao što su Crisis Brigade 2 Reloaded i Drone War. Stoga ovo predstavlja prvu veliku saradnju.

Detalji o cijeni i početku prodaje još uvijek nisu objavljeni, no čini se da će haptička košulja biti kompatibillna s konzolama PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X i S te s PC-om. Igra na tržište stiže 12. oktobra, a OWO-va košulja će uključivati i kod za igru.

Founder Edition košulja se prodavala po cijeni od 499 eura te je bila dio zalihe od 2.000 komada, ali to ne znači da će finalna verzija također toliko koštati.

Nosiva haptika za igre nije nešto novo, no uglavnom je riječ o eksperimentima. Sony ima odijelo za sinteziju Rez Infinite, koje se pojavilo 2017. godine.

Saradnja Ubisofta i OWO-a ne znači da tehologija nužno postaje mainstream, no pojavila se u vrijeme kada sljedeća generacija headsetova mješovite stvarnosti stvarnosti dolazi na tržište. Ipak, ne treba se iznenaditi ako ova tehnologija postane popularna jer je imerzija sve važnija u AR i VR igrama.

Vezani članci