Tehnologija
76

Virtuelni svijet bh. igre "Fantasiam" prostirat će se na 36 kvadratnih kilometara

Piše: I. P.
Kreatori bh. avanturističke PC igre Fantasiam objavili su novi video izgleda velikog svijeta u kojem će se, nadamo se, igrači što prije naći i okušati svoju sreću.

"On predstavlja jedan veći 'update' nakon dugo vremena. Nedostatak materijala je bio uzrokovan više mjesečnom pauzom zbog standardnih problema indie developera. Pod ovim podrazumijevam nedostatak vremena i izvršavanje drugih poslova koji donose zaradu za normalno funkcionisanje", rekao je za Klix.ba Belmin Kozlić, jedan od developera tima kojeg čine bh. entuzijasti, ali i momci i djevojke iz drugih zemalja svijeta.

Novi video pokazuje ogromni svijet Fantasiama čija veličina iznosi 36 kvadratnih kilometara (ne računajući pećine). Za usporedbu, svijet će biti veći od onoga kojeg je Bethesda napravila za planetarno popularni Skyrim.

"Pored toga, u videu je pokazan i jedan mali djelić puzzle sistema koji će biti uključen u igru. Imat ćemo tri puzzle sistema koja će se razlikovati po mnogo čemu jedan od drugog, te par ostalih koji će biti manje vidljivi kroz samu igru. Također, moramo spomenuti da konačno krećemo u kampanju Steam Greenlighta početkom januara i da se nadamo da će nam to biti dodatni motiv za daljni uspjeh", objasnio je Belmin.

Najveći problem zastoja i sporog razvoja Fantasiama je finansijske prirode i developeri u svakom momentu traže potencijalne investitore koji će pomoći u razvoju.

Tim je i u potrazi i za eventualnim novim ljudima koji će učestvovati u kreaciji igre, pogotovo na pozicijama programiranja, 2D i 3D artista, te pisaca koji će se posvetiti izučavanju i pisanju Slavenske mitologije kao podloge igri.

Sve aplikacije mogu biti poslane na mail [email protected]

Podsjećamo, igrač će se nalaziti u ulozi poluboga Valcara koji otkriva svijet u kojem se našao, rješava zagonetke i pokušava izbjeći druge bogove koji među sobom vode neprestane bitke.

Developeri su u februaru kraj razvoja i puštanje u prodaju predvidjeli za kraj 2016. godine, mada je sada evidentno da se to nažalost neće desiti.