FOAN2022
139

U Španiji održana međunarodna radionica o fiber optičkim tehnologijama, predsjedavao profesor Edvin Škaljo

B. R.
FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)
FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)
Valensija je 11. i 12. oktobra bila domaćin 10. Međunarodne radionice o fiber optičkim tehnologijama u pristupnim telekomunikacijskim mrežama (FOAN2022).

FOAN je godišnji događaj čiji je primarni ciljem stvaranje prilika za predstavljanje i učenje o fiber optičkim tehnologijama u pristupnim mrežama, i to okupljanjem naučnika i stručnjaka iz akademske zajednice i industrije koji prezentiraju najnovija istraživanja i dijele znanja, iskustva i ideje. Moto radionice bio je "Dođi, nauči, podijeli, upoznaj i uživaj u Valensiji (Come, Learn, Share, Meet and Enjoy Valenica)".

Ovogodišnjom FOAN radionicom, kao i ranije, predsjedavao je prof. dr. Edvin Škaljo sa Univerziteta Sarajevo (UNSA), koji osim akademske karijere, ima i 25 godina iskustava u radu sa fiber optičkim mrežama, a iskustvo je stetekao u BH Telecomu.

Tehničko-programski odbor radionice čine stručnjaci iz više od 20 država svijeta. FOAN2023 je tehnički kosponzorisan od IEEE španske sekcije, IEEE ComSoc Španije, ali i od IEEE Bosne i Hercegovine i Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)
FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)

Ova radionica je uspješno održana u osam evropskih gradova i jednom u Aziji - Moskva (2010.), Budimpešta (2011.), Sankt Peterburg (2012.), Almati (2013.), Brno (2015.), Lisabon (2016.), Minhen (2017.), Sarajevo (2019.) i Ljubljana (2021.).

Na FOAN radionici do sada su aktivno učestvovali predstavnici vodećih svjetskih telekoma, kao što su američki Verizon, francuski Orange ili japanski NTT, kao i BH Telecom, Hrvatski Telekom, Telekom Slovenije, Telekom Indonezije, Kazahstan Telecom, A1 Zagreb, T-2 Ljubljana i drugi.

FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)
FOAN20222 (Foto: Edvin Škaljo)

Nakon jedne godine pauze i hibridnog oblika (online i uživo) u 2021., FOAN2022 je održan u Valensiji sa više od 20 prezentacija/radova iz 14 zemalja svijeta. Na plenarnoj sesiji prisustvovalo je više od 60 učesnika. Organizatori su zadovoljni brojem učesnika s obzirom na to da pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana.

Prisutni su:

  • Upoznati sa funkcionalistima i iskustvima u radu jednog od prvih optičkih komutatora koji na potpunom svjetlosnom nivou vrše komutiranje jednog svjetlosnog signala na jedan od 64 izlaza bez prelaska na električni nivo, španske kompanije IPRONICS;

  • Učili o hibridnim elektrooptičkim pasivnim mrežama i kodovanim optičkim mrežama;

  • Upoznati sa pilot projektom XGPON-a, slovenačkog operatera T-2 koji je u Ljubljani i Kranju instalirao optičke linijske terminale (OLT) sa 140 korisnika. Šef laboratorija u T-2 Gorazd Penko je predstavio rezultate mjerenja korisničke brzine pristupu Internetu na nevjerovatnih osam gigabiti po sekundi za jednog korisnika i kašnjenjima ispod jedne milisekunde. Penko je najavio komercijalnu fazu XGPON-a krajem godine;

  • Upoznati o prednostima i nedostacima tehnologija WiFi 5 i WiFi 6 i vidjeli rezultate mjerenja na WiFi interfaceu na brzinama većim od 700 megabiti po sekundi.

Mnogo je eksperimentalno potvrđenih i realnih projekata koji su predstavljeni u Španiji. Naznačeni su pravci kretanja u telekomunikacijski prisutnim mrežama, a neki od zaključaka su:

  • Photonic integrisane komponente (PIC) predstavljaju tehnologije koje su otvorile eru 10 gigabitnih brzina. Za ove tehnologije se očekuje da će se njima nakon pada cijena u potpunosti pokriti telekomunikacijska mreža;

  • Integracija 5G i FTTH mreža se već sada dešava, ali će potpuno biti moguća uvođenjem 50GPON;

  • Ruralna područja moraju biti sufinansirana od vlasti da bi se mreže mogle graditi;

  • Ukazana je potreba veće regulacije u oblasti Internet Stvari (IoT).

FOAN2023 bit će održan u belgijskom Gentu.