Otvara se u septembru
21

U Las Vegasu se testira ogromna LED video kupola, grupa U2 rasprodala koncerte

D. B.
Panoramom Las Vegasa uskoro će dominirati kupola s masivnim ekranom.

Kompanije MSG i Sphere Entertainment započele su testiranje Spherea, prostora sa 17.600 sjedećih mjesta blizu The Venetian Resorta, koji čini ogromna animirana kupola s unutrašnjim 16K LED ekranom koji je okružuje. Spolja kupola izgleda privlačno, no glavna atrakcija je zapravo u njenoj unutrašnjosti. Kupola je namijenjena "uranjanju u zabavu uživo na unutrašnjem ekranu", a cilj je unaprijediti iskustvo koncerata i kina.

James Dolan i David Dibble iz MSG-a su za magazin Rolling Stone rekli da je cilj efikasno kreirati VR iskustvo bez "prokletih naočala". Kreatori kupole koriste specijalnu kameru kako bi kreirali snimak koji "obavija" publiku. Dio kupole je i unikatno ozvučenje sa 164.000 zvučnika, koje može izolovati određene zvukove ili ih čak ograničiti na dijelove publike. Na primjer, jedan dio publike bi mogao čuti samo dijalog na španskom jeziku.

Poput 4D kina, MSG Sphere ima i senzorno iskustvo za neke posjetitelje. Oko 10.000 sjedišta nudi haptiku, hladan i topao vjetar, kao i mirise. U slučaju virtuelnog "putovanja" na Arktik, onda se osjeti hladnoća tokom gledanja sadržaja.

MSG Sphere zvanično otvara svoja vrata 29. septembra, kada grupa U2 kreće sa svojih 25 nastupa s prilagođenom produkcijom, a svi su već rasprodani.

Izgradnja kupole je počela 2019. godine, no pandemija i tehnološka složenost su povećali troškove na 2,3 milijarde dolara. Ovo će biti najskuplje mjesto u Las Vegasu dosad, jer je stadion Raidersa koštao "samo" 1,9 milijardi dolara.

Šta će uslijediti nakon koncerata grupe U2, zasad nije poznato, no moguće je da će se u kupoli održavati eSport turniri i MMA borbe.