Tehnologija
0

U hakerskom napadu na Ubisoft ukradeni privatni podaci 58 miliona korisnika

Klix.ba
Izdavač videoigara Ubisoft upozorio je svoje korisnike da je "nezakonito pristupljeno" njihovim korisničkim imenima, e-mailovima i passwordima, dok su podaci o debitnim i kreditnim karticama ostali sigurni.

U trenutku napada Ubisoft je u svojoj bazi podataka imao 58 miliona ljudi. U kompaniji smatraju da napad nije povezan sa ranijim upadima.

Prošle godine kompanija je morala izdati hitnu "zakrpu", nakon što je otrivena rupa u sigurnosti njihovog dodatka pretraživačima Uplay, koja je cyberkriminalcima omogućavala da pokrenu "zloćudni" softver na računarima koji su instalirali ovaj dodatak.

U aprilu je privremeno obustavljena prodaja igara za PC platforme, nakon što su hakeri otkrili način da preuzmu softver sa njihove stranice bez plaćanja te ukrali kopiju još neobjavljenog naslova.

"Savjetujemo svim našim korisnicima da promijene svoje passworde. Također preporučujemo da promijene passworde i za sve druge stranice i usluge koje nalikuju ovim. Naši sigurnosni timovi istražuju sve dostupne načine da proširimo i pojačamo naše sigurnosne mjere, kako bismo bolje zaštitili naše korisnike. Nažalost, nijedna kompanija ili organizacija nije imuna na ovakve kriminalne napade", saopćili su iz Ubisofta.

Francuska kompanija najpoznatija je po svojim franšizama "Assassin's Creed", "Just Dance", "Splinter Cell" i "Far Cry".