Tehnologija
0

Tajlanđani najviše ovisni o uređajima tokom godišnjih odmora

Klix.ba
Azijski turisti dominiraju na novoj listi zemalja čiji su stanovnici najviše ovisni o svojim smartphoneima i tabletima na godišnjim odmorima. Tajlanđani, Korejci i Japanci imaju najveći stepen anskioznosti kada se trebaju razdvojiti od svojih uređaja tokom putovanja.

Prema rezultatima ankete koju je provela web stranica Hotels.com, blizu 85 posto Tajlanđana je priznalo kako bi putovanje bez svojih uređaja "doživjeli nervni slom".

Cilj ankete je bilo ispitati digitalne navike tokom ljudi tokom godišnjih odmora i identificirati države čijim stanovnicima je najteže ostati "offline" i isključiti uređaje tokom odmora.

Koreja je na drugom mjestu sa 78 posto "ovisnika", a Japan na trećem sa 69 posto.

S druge strane, putnici iz Indije, Argentine i Španije nemaju ništa protiv da putuju bez svojih uređaja.

Više od četvrtine Kanađana kazalo je da bi im bio problem diskonektovati se, dok je u SAD-u taj procenat veći i znosi 35 posto.

Učesnicima aknete postavljeno je i pitanje da li "uljepšavaju" pruiču o svom odmoru prijateljima i porodici kada se vrate. Kinezi su na prvom mjestu po broju "izmišljenih" ili "uljepšanih" priča s odmora (67 posto), a iza njih su Nijemci (64 posto), te Korejci (48 posto).

U anketi je učestvovalo 2.500 osoba iz 28 zemalja svijeta.