Tehnologija
0

Svijetu prijeti "hladni cyber-rat"

Sarajevo-x.com
"Hladni cyber-rat“ koji se vodi preko svjetskih računara prijeti da će u sljedećih deset godina postati jedna od najvećih opasnosti za sigurnost svijeta. Ove podatke objavila je kompanija koja se bavi sigurnošću na Internetu McAfee.

Oko 120 zemalja intenzivno radi na izradi načina kojima bi se Internet iskoristio kao oružje, a mete napada su prvenstveno finansijski centri, računarski sistemi vlada i drugi centri u kojima se akumulira moć.

U izvještaju je naglašeno da je razvijanje načina kojima bi se putem Interneta moglo sticati sve više moći, osnovni je zadatak najmoćnijih obavještajnih službi u svijetu. Stoga se mora raditi na unapređivanju mehanizama koji će spriječiti industrijsku špijunažu i napad na infrastrukturu.

"Cyber-kriminal sada je već postao globalni problem. Njegov razvoj je svakodnevan i impozantan što ga pretvara u prijetnju, ne samo za individue već i za nacionalnu sigurnost“, objasnio je za AP Jeff Green, potpredsjednik kompanije McAfee.

U izvještaju stoji da Kina prednjači kada je cyber-kriminal u pitanju te da je to zemlja koja bi mogla započeti eventualni cyber-rat. "Kinezi su prvi koristili cyber-napade kako bi ostvarili neke svoje političke i vojne ciljeve“, naglasio je Green.