Tehnologija
12

Stručnjaci upozoravaju: Moglo bi doći do zagušenja i poskupljenja interneta

Klix.ba
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Internet se suočava sa "neizbježnim zagušenjem" koje bi trebalo nastupiti za osam godina ukoliko se ne poradi na poboljšanju brzine protoka podataka.

Optički kablovi koji su danas položeni i koji se uveliko koriste širom svijeta mogli bi dostići maksimalni kapacitet 2023. godine.

"Polako se susrećemo sa problemom u laboratorijama gdje su najmoderniji optički kablovi nedovoljni za velike količine informacija, a na terenu su prisutne tehnologije koje kasne šest do osam godina. To znači da će se za oko osam godina desiti zagušenje", rekao je Andrew Ellis sa Univerziteta Aston.

On je dodao da potražnja za internetom raste bez prestanka, a da zadovoljavanje te potrebe postaje sve teže.

"Ukoliko neko ne dobije radikalne ideje vidjet ćemo dramatičan skok u cijenama internet usluga zbog veće potrošnje struje", objasnio je Ellis.

Ukoliko se internet provajderi odluče za polaganje dodatnih optičkih kablova, desit će se veliki skok cijena usluga i nepouzdano održavanje konekcije. Ovaj problem se najviše naglašava u razvijenim državama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, ali može se očekivati naknadno proširenje problema na druge, manje razvijene države.

Rješenje problema, tvrdi Andrew Lord sa Univerziteta u Essexu, moglo bi se pronaći u "serverskim farmama" koje bi mogle zamijeniti bespotrebne velike transfere podataka.