Forum u Dubaiju
38

Šta 5G novo donosi svijetu i u čemu su prednosti

R. D.
Huawei Global Mobile Broadband (MBB) Forum 2021
Huawei Global Mobile Broadband (MBB) Forum 2021 (Foto: Klix.ba)
Huawei Global Mobile Broadband (MBB) Forum 2021 u Dubaiju posvećen 5G povezivosti donio je cijeli niz noviteta u ovoj brzorastućoj industriji te naznačio najvažnije razvojne korake koji tek slijede. S ovog važnog tehnološkog događaja izvještava reporter portala Klix.ba.

Novi korak u povezivosti 5G naznačen je kao ključni pokretač za novo doba života pojedinaca, ali i globalnih ekonomija.

Ken Hu, rotirajući predsjednik kompanije Huawei, kazao je kako je u posljednjih pet godina najveći tehnološki napredak upravo 5G mreža, koja se razvija brže nego prethodne tehnološke generacije. Njegova kompanija, koja je svjetski lider u ovoj oblasti, uspostavila je 176 komercijalnih mreža i instalirala više od milion i po 5G baznih stanica.

"Znajte da je 5G tehnologija veliki doprinos svijetu. Pandemija je promijenila sve, ali posebno naglasila važnost upravo 5G-a, no tu postoje i klimatske promjene kao veliki izazov, na kojem naša kompanija intenzivno radi", kazao je Hu.

Razvoj kao takav nije lagan, ali je dobrobit koju on donosi za društvo velika, dodao je Hu te naveo i kako informaciono-komunikacijska industrija nikad nije bila kompleksnija, a u isto vrijeme bliža korisniku.

"Trebamo znati da nam 5G omogućava brže korake u ostvarivanju zajedničkog napretka cijelog čovječanstva. Ovo je velika prilika za industriju, ekonomiju, ali i prije svega za sve nas, da budemo što je moguće povezaniji", zaključio je Ken Hu.

Jedan od pionira primjene 5G Bocar A. Ba, CEO Samena Telecommunications Councila i predsjedavajući UN-ovog Vijeća za održivi razvoj, kazao je kako je ovo ključni korak u transformaciji industrija i najvažniji korak ka budućim tehnološkim generacijama.

"Biznis komponenta 5G-a diktira da je njegov razvoj ključan koliko za investitore toliko i za korisnike, posebno one iz poslovnog sektora. Primarna je ekonomska i digitalna transformacija 'vizije' i 'strategije'", izjavio je on.

Jedna od najvažniji poruka foruma je rast životnog standarda kroz razvoj novih tehnologija.

"Izazov je dvostruk - razvoj 5G-a za dobrobiti pojedinca i zajednice te rast ekonomije koja je naslonjena na globalni razvoj. Ovaj forum velika je pomoć u našim težnjama", naglasio je Bocar A. Ba.

Khalifa AlShamsi iz Etisalat Groupa i šef državne strateške grupe za razvoj komunikacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kazao je kako za telekom operatore i subjekte koji su vezani za njih ulaz u 5G ne predstavlja samo revoluciju, već i renesansu.

"Pandemija koronavirusa dokazala je da je povezivost bazična za sve, dala tri puta jači vjetar u leđa procesima kojima smo i ranije težili. U 'novom normalnom' povezivost će se transformirati, a 5G će odigrati ključnu ulogu. Kod 5G najbolje je što postoje različite vrste povezivosti za posebne segmente, jedna za IOT - smart meters, druga za gaming, treća za neku treću potrebu", izjavio je AlShamsi.

David Wang, izvšni direktor Huaweija, najavio je kako ova kompanija već ide i korak dalje te već sada radi na razvoju 5.5G tehnologija.

Forum je osim glavnih izlaganja prvog dana donio i niz ostalih sadržaja, a posebno je bila zanimljiva ona Huaweijeva Innovation Land s prezentacijama mnoštva savremenih rješenja u kojima se koristi 5G tehnologija.